Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20061113Lantmännens silo i Värtahamnen i Stockholm. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180  Bild: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 20061113Lantmännens silo i Värtahamnen i Stockholm. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180 Bild: Fredrik Sandberg / TT

Livsmedelsjätte återkallar knäckebröd efter frömiss

Lantmännen återkallar en form av knäckebröd efter att det finns risk att de innehåller rester av ett växtskyddsmedel, etylenoxid, som inte är tillåtet.

Produkten Finn crisp snacks seeds & sea salt återkallas nu av Lantmännen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Anledningen är att att de misstänker att de sesamfrön som finns på knäckebröden kan innehålla spår av växtskyddsmedlet etylenoxid. Alla förpackningar med bäst före datum från dagens datum till juli 2021 återkallas därför.

”Ska inte kunna ske igen”

– Vi beklagar och ser allvarligt på det inträffade. Sesamfrön från Indien har varit föremål för flera återkallelser den senaste tiden, och vi har vidtagit åtgärder för att det inte ska kunna ske igen, säger Yelena Piskun, Kvalitetsdirektör på Lantmännen Cerealia i pressmeddelandet.

Etylenoxid är en färglös gas som dödar bakterier, mögel och svampar. Den kan användas för att sterilisera saker som till exempel inte tål värme, förutom inom mat- och kryddkonservering används etylenoxid också för att sterilisera medicinsk utrustning.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.