Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionsmyndigheten anklagar Falcon Funds för att ha lurat sparare på hundratals miljoner kronor. Arkivbild.

Liten summa säkrad i fondskandal

Det kan dröja minst ett halvår innan de misstänkta i härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds överförs till Sverige från Storbritannien, där de greps. Under tiden fortsätter jakten på spararnas pengar.

Kronofogden har säkrat tillgångar värda omkring 24 miljoner kronor, som tillhör tre personer som misstänks för grovt bedrägeri kopplat till Falcon Funds. Det handlar bland annat om en lägenhet i centrala Stockholm och en exklusiv bil.

- Vi fortsätter att leta, säger Mats Rosenqvist på Kronofogdens specialindrivningsenhet.

Tingsrätten har beslutat om kvarstad gällande de tre männen på vardera 84 miljoner euro, cirka 826 miljoner kronor.

Det motsvarar ungefär den summa av spararnas pengar som Pensionsmyndigheten säger har försvunnit från Falcon Funds.

Överlämning tar tid

Men det kan dröja länge innan en domstol prövar brottsmisstankarna.

I nästa vecka hålls nya förhandlingar i Storbritannien om att överlämna två gripna personer till Sverige, något de själva hittills har motsatt sig. Åklagare Arne Fors bedömer att processen kommer att ta minst ett halvår, vilket hänger ihop med hur det rättsliga systemet fungerar i Storbritannien.

Männen är häktade i sin frånvaro i Sverige, och greps i mitten av december. De är enligt utredningen två av huvudpersonerna i de misstänkta miljardbedrägerierna.

Flera misstänkta

Båda männen, och ytterligare en person som befinner sig i Sverige och är belagd med reseförbud, misstänks för grovt bedrägeri mellan 2013 och 2016. En av dem misstänks också för grov penningtvätt.

Brotten är uppdelade i flera steg. Enligt åklagaren flyttades två miljarder kronor av pensionsspararnas pengar utan tillstånd från en fond till en annan 2013. De misstänkta ska senare ha fört Falcons Funds styrelse bakom ljuset, och plockat ut pengar från fonderna.

Fler personer tros ha varit inblandade i bedrägerierna, enligt Arne Fors.

- Det är personer som inte finns i Sverige, men det kan jag inte gå in på, säger han.