Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På grund av coronaviruset skjuter Liseberg upp sin säsongspremiär från den 25 april till den 16 maj. Bild: Stefan Berg
På grund av coronaviruset skjuter Liseberg upp sin säsongspremiär från den 25 april till den 16 maj. Bild: Stefan Berg

Liseberg skjuter upp säsongspremiären

Sveriges mest besökta nöjespark Liseberg skjuter upp sin säsongspremiär den 25 april. Nytt preliminärt öppningsdatum är istället den 16 maj.
– Under de förutsättningar som råder nu är det otroligt mycket som pekar på att vi inte kan öppna parken den 25 april, säger informationschefen Julia Vasilis.

Coronapandemin slår hårt mot flera branscher och under onsdagskvällen kom ytterligare besked om hur viruset slår mot besöksnäringen.

Liseberg, som varje år besöks av omkring tre miljoner gäster, skjuter nu upp sin säsongspremiär på grund av det förbud som gäller för evenemang med över 500 personer.

– Liseberg är ingen park som man drar igång med någon dags varsel och det är därför vi i dag, sex veckor innan vi skulle ha öppnat, har tagit beslut om att flytta fram premiären, säger Julia Vasilis.

LÄS MER: Krogkoncernen Avenyfamiljen varslar samtliga anställda

LÄS MER: Gästrekord på Liseberg under Halloween

Väntar med att skriva kontrakt med säsongsanställda

Nöjesparken har omkring 400 fastanställda personer, och bemannar varje år upp parken med ytterligare cirka 2 500 säsongsarbetare, inkluderat de som jobbar på Lisebergs boendeanläggningar.

– Vi befinner oss i en rekryteringsperiod just nu och den pausar vi fram tills att vi vet mer. Vi skriver inga nya kontrakt och får helt enkelt avvakta. Så länge vi inte har öppet så har vi inte heller några arbeten att erbjuda, säger Julia Vasilis.

Liseberg kommer tillsvidare alltså inte att anställa några säsongsarbetare, men de som redan har skrivit kontrakt och som förbereder parken för öppning kommer att få arbeta på.

LÄS MER: Experten: "Inför hyresfri månad"

– Internt har vi satt ett nytt preliminärt öppningsdatum till den 16 maj, men med tanke på omständigheterna som råder, och att saker kan förändras från dag till dag så är det inte något datum vi kommer att lansera hårt och skylta hela stan med, säger Julia Vasilis.

Hur brukar de första månaderna ser ut för er när det gäller besökare?

– Jämfört med sommarveckorna är de första veckorna inte så välbesökta och vi brukar inte heller ha öppet hela veckor utan vanligtvis fredag till söndag. Det gör att vi inte tappar så många öppet-dagar under den här perioden.

Skulle Liseberg även tvingas hålla stängt över sommaren om pandemin inte klingar av blir situationen betydligt svårare för nöjesparken.

– Så är det, ju längre fram vi måste skjuta på öppningen desto större konsekvenser får det för oss, säger Julia Vasilis.

LÄS MER: Anders Tegnell: "Det är nu vi verkligen har chansen"

Utöver Liseberg har även Gröna Lund och Kolmården skjutit upp sina öppningsdatum på grund av coronaviruset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.