Öppningen av Valkyria försenades med över tre månader.
Öppningen av Valkyria försenades med över tre månader. Bild: Liseberg.

Liseberg i miljonbråk efter förseningen av Valkyria

Liseberg kräver 65 miljoner kronor i ersättning för förseningen av bygget av åkattraktionen Valkyria. Men motparten, konsultbolaget Cowi, anser inte att de har gjort något fel. Om parterna inte kommer överens kan tvisten komma att avgöras i domstol.

ANNONS
|

Berg- och dalbanan Valkyria, vars prislapp låg på 300 miljoner kronor, skulle ha stått klar i tid till sommarinvigningen av Liseberg 2018. Men den blev försenad. Inte förrän augusti kunde nöjesparkens besökare åka den nya attraktionen för första gången.

Nu kräver Liseberg konsultbolaget Cowi, som tog fram underlaget för bygget av Valkyria, på 65 miljoner kronor, vilket GT har rapporterat om tidigare.

Enligt tidningen beräknar Liseberg att man har tappat intäkter från 167 000 besökare på grund av förseningen. Dessutom ska delar av bygget ha blivit dyrare än väntat.

LÄS MER:Efter Valkyrias försening: Liseberg kräver konsulter på 65 miljoner

Summan 65 miljoner har Liseberg kommit fram till genom att räkna samman ett antal olika poster, enligt nöjesparkens vd Andreas Andersen.

ANNONS

– Dels är det ersättning för en fördyring av projektet, fel och förseningar i deras leverans, ersättning för utebliven vinst och dels finns det ett element av vite, som är reglerat i kontrakten, har han tidigare sagt till GP.

Konsultbolaget ifrågasätter ansvarsgrunden

Förseningen av Valkyria ska ha orsakats av bygget av tunneln i attraktionen. Liseberg menar att experter som anlitats i efterhand har pekat på pekat på fel i flera av konsultbolagets beräkningar kring bygget.

Nu har Cowi svarat på Lisebergs krav. Konsultbolaget menar att de utfört uppdraget på ett korrekt sätt. De anser dessutom att Lisebergs beräkningar på förlorade inkomster saknar grund. Enligt GT skriver bolaget i sitt svar till nöjesparken att det " saknas orsakssamband mellan påstådda brister och påstådd utebliven vinst", och pekar bland annat på formuleringar i Lisebergs egen årsredovisning.

Där står bland annat att lönsamheten i hög grad påverkas av externa faktorer såsom väder. Som exempel anges den extrema sommarvärmen under 2018 och konkurrensen med herrfotbolls-VM.

Kan avgöras i domstol

– Nu har vi lämnat vårt svar. Sedan ska Liseberg komma med kompletteringar och ge sitt svar. Det kan ta tid, eller så går det fort, säger Emma Agneborg, kommunikationschef på Cowi, till GT.

Både Liseberg och Cowi har anlitat advokater som nu hanterar ärendet. Lyckas de inte komma överens kan frågan komma att avgöras i domstol.

ANNONS

GP har sökt Cowi och Liseberg.

LÄS MER:Bråk om popcorn på Liseberg slutade i rätten

ANNONS