Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Liseberg förbereder för varsel

Lisebergs ledning förbereder för varsel. Det meddelade bolaget sina anställda, efter ett ledningsmöte på onsdagseftermiddagen. Hur många av medarbetarna som berörs har inte fastställts.

Förra helgen skulle portarna till Liseberg ha slagits upp för säsongen – men coronakrisen kom emellan. Öppningen har skjutits upp på obestämd tid, och omkring 270 av nöjesparkens helårsanställda är korttidspermitterade. Nu har ledningen fattat beslut om ytterligare åtgärder för att hantera pandemins ekonomiska konsekvenser: man kommer att varsla personal.

– Vi har försökt hantera de kortsiktiga konsekvenserna på ett klokt och flexibelt sätt. Men när vi ser mer långsiktiga konsekvenser så måste vi ju använda andra verktyg i lådan, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Han fortsätter:

– Det är såklart trist, det kan jag inte säga annat, men det är också väntat. Ska vi ta ansvar för att Liseberg ska finnas nästa år också är det tyvärr nödvändigt att vi anpassar vår kostym.

Totalt består den helårsanställda personalstyrkan av cirka 500 personer. Hur många som kommer att varslas är inte bestämt, men förhandlingar med facket har nu inletts, uppger Andreas Andersen:

– Vi orienterade facket i förra veckan. Från och med nu rullar processen med våra fackliga företrädare.

LÄS MER: Detta måste du göra när du blir varslad

LÄS MER: Liseberg ställer in alla konserter fram till midsommar

Förlorar miljontals kronor om dagen

Den uppskjutna öppningen och myndigheternas restriktioner om folksamlingar slår hårt mot nöjesparkens ekonomi. Under en sommarsäsong omsätter Liseberg omkring 800 miljoner kronor, enligt Andersen. Det betyder att man förlorar många miljoner kronor för varje dag som säsongsinvigningen skjuts upp.

– För varje dag som vi har stängt tappar vi mellan fyra och tio miljoner kronor i intäkter. Men det är inte bara intressant vad som händer medan det är stängt, utan också vad som händer när vi har öppnat. Det är klart att om gästerna håller sig borta, eller om vi kan ha mycket färre gäster i parken på grund av kapacitetsbegränsningar, då är det ett stort problem för vår ekonomi, säger Andreas Andersen.

Redan innan man fattade beslut om att varsla personal hade nöjesparken vidtagit åtgärder för att minska personalkostnaderna.

– Vi har permitterat omkring 270 av våra helårsanställda medarbetare. Och så har vi lite fler än 2000 säsongsanställda som vi inte har skrivit kontrakt med. Det är olyckligt, säger Andreas Andersen.

LÄS MER: Liseberg stängt på obestämd tid

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.