Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisebergs vd Andreas Andersen. Bild: Sanna Tedeborg
Lisebergs vd Andreas Andersen. Bild: Sanna Tedeborg

Liseberg efterlyser dig som heter Luna

Snart invigs Lisebergs senaste storsatsning Luna Park. Med bara dagar kvar till invigningen gör nöjesparken nu en efterlysning.
– Vi vill ha hjälp att inviga det nya området av personer som heter Luna, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Efterlysningen gick ut på sociala medier under tisdagen – ”Unga som gamla med namnet Luna, hör av er!”. En av de som svarat är Joakim Lundell, tidigare känd under artistnamnet ”Jockiboi”, som skriver att de i alla fall har en halv Luna i dottern Lunabelle. Och ja, hon är också välkommen att söka skriver nöjesparken, som genom sin efterlysning nu hoppas att få Lunors hjälp att inviga årets nyhet. Det handlar om en egen park för barn i ”mellanåldern” inklusive två nya attraktioner.

– Vi har inspirerats fritt av Världsutställningen 1923 i Göteborg, då ju även Liseberg invigdes, säger vd Andreas Andersen om Luna Park i ett pressmeddelande.

Lisebergs egen visionsbild av Luna Park. Bild: Liseberg
Lisebergs egen visionsbild av Luna Park. Bild: Liseberg

Första Luna Park öppnade 1903

Den göteborgska Luna Park är inte den första, beskriver Liseberg, utan den öppnade på Coney Island 1903. Därefter har flera nöjesparker tagit namnet och ”lunapark” betyder just nöjespark på flera språk.

Om drygt ett år kommer det att bli ännu mer Luna på Liseberg då en så kallad bumerangberg- och dalbana med samma namn ska invigas enligt plan, samma år som nöjesparken fyller 100.

Tufft under pandemin

Nöjesparken är en av många som tyngdes hårt av pandemin och höll stängt under 520 dagar. År 2020 blev förlusten en halv miljard och omsättningen rasade med 97 procent. När restriktionerna lättade kunde nöjesparken öppna igen och vd Andersen har tidigare sagt till GP att 2021 slutade ”helt okej” och att man hoppas att 2022 kan bli lite bättre.

Under gårdagen öppnade parken sin biljettförsäljning och samma sak skedde som året innan – systemet kraschade.

– Det är just kopplingen mellan kösidan och biljettsidan som inte har funkat. Så du har hamnat sist i kön när det väl blivit din tur, sa Lisebergs pressansvariga Ebba Källeskog till GP under tisdagen.

LÄS OCKSÅ: Lisebergs hemliga projekt – attraktionen som ersätter Balder

LÄS OCKSÅ: Liseberg öppnar flera nya attraktioner och nytt område

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.