EU- och handelsminister Ann Linde tror att frihandelsavtalet mellan EU och Japan kommer att leda till ökad handel för Sverige. Arkivbild.
EU- och handelsminister Ann Linde tror att frihandelsavtalet mellan EU och Japan kommer att leda till ökad handel för Sverige. Arkivbild.

Linde: Företag drar sig för Asienexport

Japans premiärminister Shinzo Abe landar i dag på svensk mark. EU-minister Ann Linde (S) tror att frihandelsavtalet mellan EU och Japan kommer leda till att den förhållandevis lilla handeln med Sverige ökar.

ANNONS
|

Efter fyra års förhandlingar ser EU och Japan ut att ha slutit ett frihandelsavtal. Det kallas en "ekonomisk milstolpe" för de båda regionerna.

Avtalet ska omfatta 99 procent av handeln och innebära slopade importavgifter, tullar och regler.

Ann Linde (S) är snabb med att nämna hur frihandelsavtalet är något som går emot den ökade protektionismen som syns i världen.

- Det är otroligt positivt för frihandeln att två av världens absolut största ekonomier ingår ett handelsavtal. Inte minst nu när det är så mycket protektionistiska vindar som drar. Det är en väldigt viktig signal till omvärlden.

ANNONS

Regler för backspeglar

- Det första Trump gjorde var att dra sig ur TPP, avtalet mellan USA och de asiatiska länderna. Det har gjort att Japan och flera andra är angelägna om att få avtal med EU. Så det är väldigt bra för oss, säger Ann Linde.

Hon exemplifierar med svensk bilexport.

- I Japan har det funnits väldigt distinkta regler om hur bilar ska se ut, vilken vinkel det ska vara på backspegeln, hur blinkers ska sitta, var säkerhetsbältet ska vara placerat.

Från och med 2019 kommer Japan istället att följa FN:s regler.

- Det är väldigt bra för svensktillverkade bilar, för då behöver man inte göra en speciell Japan-linje utan nu räcker det att man använder FN:s regler.

ANNONS

Endast 1,5 procent

Shinzo Abe är inte ens i Sverige i 24 timmar. Han landar på Arlanda och träffar statsminister Stefan Löfven (S) och flera näringslivsföreträdare i kväll, lördag, och åker vidare på söndagen.

Sett till Sveriges totala utrikeshandel är handeln mellan Sverige och Japan liten, med en exportandel på 1,5 procent (17,9 miljarder) och en importandel på 1,2 procent (14,7 miljarder).

- En sak är att vi ser att svenska företag drar sig lite för att exportera till Asien där den största tillväxten och den största befolkningstillväxten finns. 70 procent av exporten går ju till EU och det beror på att det är så otroligt mycket enklare. Men befolkningstillväxten i EU ökar inte, säger Ann Linde.

150 år av förbindelser

Japan har problem med en åldrande befolkning och en låg andel arbetande kvinnor. Enligt EU-ministern finns det svensk teknik inom hälso- och klimatområdet som är attraktiv.

- Det är ett område där fler blir intresserade, med hållbara transporter, smarta städer, avfallshantering.

ANNONS

Samtidigt förbereds det stora svenska statsbesök som åker till Japan nästa år i samband med att länderna firar 150 år av diplomatiska förbindelser.

TT

ANNONS