Carlos Ghosn (mitten) i en bild från i maj.
Carlos Ghosn (mitten) i en bild från i maj. Bild: Ren Onuma/AP/TT

Libanon: Ghosns inresa legal

Nissans tidigare styrelseordförande Carlos Ghosn har flytt till Libanon. Han säger att det är för att "slippa hållas som gisslan i ett riggat rättsväsende" i Japan. Libanesiska myndigheter uppger att han reste in i landet lagligt.

ANNONS

Ghosn befann sig i Japan i väntan på rättegång. Han var släppt mot borgen på motsvarande drygt 80 miljoner kronor, och fick enligt restriktionerna inte lämna landet.

"Jag har inte flytt rättvisan, jag har undgått orättvisa och politisk förföljelse", säger Ghosn själv i uttalandet, och tillägger att han nu kan "kommunicera fritt" med medier, något han ser fram emot att börja göra.

"Ingen ursäkt"

Junichiro Hironaka, en av Ghosns advokater, säger att han är "förstummad" av sin klients agerande, och att det inte finns någon ursäkt för det. Med stor sannolikhet bryter det också mot bestämmelserna för frigivningen, uppger advokaten, som dock inte har haft någon kontakt med polisen.

ANNONS

Det är samtidigt högst oklart hur Ghosn – som har tre medborgarskap: franskt, brasilianskt och libanesiskt – har lyckats ta sig till Libanon. Han har stått under strikt bevakning av myndigheterna sedan han frigavs mot borgen.

Inget utlämningsavtal

Enligt Libanons utrikesdepartement reste han in i landet på lagligt sätt. Den libanesiska säkerhetsmyndigheten anser inte att det finns något som föranleder rättsliga åtgärder mot honom.

En juridisk källa säger till AFP att Libanon inte har något utlämningsavtal med Japan och att Ghosn därför inte kan skickas tillbaka.

Den libanesiska tidningen Al Joumhouria rapporterar att Ghosn anlänt till Beirut från Turkiet med ett privatflygplan.

Junichiro Hironaka uppger att Ghosns samtliga tre pass är i advokaternas ägo, så han kan "absolut inte" ha använt något av dessa. Men enligt den libanesiska tv-kanalen MTV använde Ghosn ett franskt pass när han tog sig till Libanon.

Ghosn föddes i Brasilien men har libanesiskt påbrå, växte upp i Beirut och har behållit nära band med landet.

Vill inte kommentera

Japans migrationsmyndighet har inga uppgifter om att Ghosn skulle ha lämnat landet. En talesperson för Libanons ambassad i Tokyo sade att man inte fått någon information i ärendet, och den brasilianska och franska ambassaden i Tokyo har heller inte kommenterat.

ANNONS

Den tidigare Nissan- och Renaulthöjdaren anklagas för att bland annat ha underlåtit att redovisa inkomster på sammanlagt motsvarande 750 miljoner kronor under en period på nästan tio år. Han har själv avfärdat anklagelserna.

Carlos Ghosn greps i Tokyo den 19 november, misstänkt för ekonomiska oegentligheter i Nissan. Han har nekat till anklagelserna.

Ghosn anklagas bland annat för att ha underlåtit att redovisa inkomster på sammanlagt motsvarande 750 miljoner kronor under en period på nästan tio år. Han anklagas även för grov trolöshet mot huvudman.

Även franska biltillverkaren Renault anklagar förre vd:n Ghosn för bland annat tvivelaktiga utgifter.

ANNONS