Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Lena Apler: ”Potentiella investerare måste krypa ur sina gömslen”

Lena Apler är en av landets mäktigaste startup-finansiärer. Nu uppmanar hon fler göteborgska investerare att öppna plånboken. – Alla potentiella investerare måste krypa ur sina gömslen – det finns så mycket häftigt att investera i här, säger hon.

Lena Apler har privat investerat över 20 miljoner kronor i allt från digitala mattelärare till en aktie-startups, en modesajt och sparappar. Men nu har hon satt investeringsförbud på sig själv.
– Jag jobbar 100 procent på Collector i dag och har åtta investeringar att hantera på helger och kvällar – så nu får jag inte göra mer på ett tag. Jag är ju egentligen arbetande styrelseordförande, men eftersom vi inte har någon vd är jag nu en hårt arbetande styrelseordförande, konstaterar Lena Apler.

Sågar Stockholms startup-scen

Tidigare i vår slutade Stefan Alexandersson som vd för nischbanken och den femte april tar Lena Apler över som tillförordnad vd för sitt börsnoterade livsverk.
– Vi är i slutfasen av rekryteringen av ny vd – jag har varit väldigt noggrann och ålagt mig själv disciplinen att inte ta första bästa som kommer i vår väg. Det måste vara någon som förstår Collectors själ och kultur och som kan utveckla och driva det framåt.  Jag hoppas att jag har ett namn att presentera på årsstämman den 25:e april, säger hon.

LÄS MER: Apler investerar i pensionstjänst

Vid sidan av har Lena Apler snabbt blivit en av Sveriges största, och mest tongivade, investerare i nya, unga, teknikbolag. Nyss sågade hon Stockholms startup-värld, pekade på en bubbla och deklarerade bland annat att "det finns för många livsstilsentreprenörer som bygger appar som ingen vill ha" 
– Startup-scenen i Stockholm är överhettad – det finns därför många "entreprenörer" som söker lycka och pengar där. Alla är inte så substansrika och vissa av bolagen skulle överhuvudtaget inte ha kommit till världen, säger Lena Apler.

Ingen entreprenörshajp i Göteborg

Göteborgsbolagen är i en helt annan fas – bland annat för att det finns betydligt mindre pengar att hämta här.
– Startup-scenen i Göteborg spirar och kommer nog göra det ett tag till. Jag tror inte det kommer bli någon överhettning här, det är mer måttfullt i Göteborg. Och det finns inte heller så mycket kapital här. Det stora kapitalet kring Stureplan pushar ju fram många av de här "glada entreprenörerna". Vi har inte heller sett entreprenörs-hajpen här ännu, där alla på Chalmers och Handels ska starta eget bolag. Det är försiktigare och mer balanserat här, säger Lena Apler.

LÄS MER: Göteborgska rekordbanken nyanställer

För att öka farten tror hon det behövs mer samarbete och fler, tydliga, arenor där teknikentreprenörer kan träffas, fika och jobba tillsammans. Och mer riskkapital – inte minst från lokala investerare.

"Ger energi och inspiration"

– Man ser väldigt många från Stockholm som är här med kapital – men det är för få göteborgare, säger Lena Apler.
Hennes intresse för branschen bottnar dels i egna erfarenheter.
– Eftersom jag startat bolag vet jag hur mödosamt det är i början. När jag då lyckats och fått lite pengar över ville jag göra något bra för dem - men att bara donera till forskning känns inte lockande för mig. Jag vill ha något väldigt konkret, något man kan titta på och göra saker med. Då är det bra att investera i unga innovatörer. Det är inte helt oegennyttigt heller – för det är väldigt kul för mig också. Det ger energi och inspiration – och vem vet, en del kanske lyckas kommersiellt. Det kanske till och med kan bli bra affärer, säger Lena Apler.

100 miljoner till fintech

Förra året började även Collector investera i startups. Genom Collector Ventures har runt 100 miljoner kronor gått in i runt tio nya bolag inom fintech, finansteknik. I portföljen finns bland annat digitala treasurytjänsten Nordkap, rådgivningstjänsten Betterwealth, digitala bokföringstjänsterna Wint och Mr Shoebox, bokningstjänsten Glamma och matprisjämföraren Matspar.se. Dessutom är ytterligare några investeringar på gång.
– Vi är ödmjuka nog att inse att all brain power inte finns inom de här väggarna – det finns väldigt många intressanta bolag och människor där ute som har teknik, produkter och plattformar som skulle kunna nyttjas av Collector. Vi investerar bara i bolag där vi ser ett strategiskt värde för Collector, säger Lena Apler.

LÄS MER: De tar in miljoner till sin aktiestartup

Hon tror nämligen inte att framtidens huvudkonkurrenter är storbankerna – utan teknikjättar som Google och Facebook, tillsammans med sparappar som exempelvis Tink och Dreams. De två sistnämnda har Collector redan samarbete med, och Dreams har Lena Apler själv investerat i.

"Måste älska teamet bakom"

– Skulle vi ha åstadkommit samma saker internt, hade det tagit massor med tid och åtskilliga fler hundratals miljoner – det här är ett sätt att snabbare, och till en lägre kostnad, nå fram till ny teknik och nya innovationer, säger hon.
Lena Apler har inte heller helt och hållet följt sitt privata investeringsförbud. Hon har till exempel gått in med totalt runt tio miljoner kronor i fonden Backing Minds, som investerar i startups främst utanför Stockholm. Av förklarliga skäl får Lena Apler också en hel del investeringsförslag från nya entreprenörer – och hon är inte lättimponerad.

LÄS MER: De gör matteläraren digital

– Jag gillar idéer som bryter mönster. Det måste också finnas ett stort mått av kundnytta och sympatisk ansats för att jag ska falla. Det är viktigt att det är en produkt eller tjänst som jag förstår och som jag tror marknaden vill ha. Verksamheten ska även vara skalbar, och gärna möjlig att internationalisera. Och så måste jag älska teamet bakom – det är ett krav, säger Lena Apler.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.