Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Leksakskedjorna BR och Toys"R"Us i konkurs

Styrelsen för Top-Toy som driver kedjorna BR och Toys"R"Us begärde själv bolagen i konkurs på fredagen. Julförsäljningen blev för svag för att rädda bolagen.
E-handel och barnens förändrade lekvanor knäckte leksaksjätten.. Bild: Staffan Löwstedt / Svd / TT

Top-Toy som driver leksakskedjorna BR och Toys"R"Us, har brottats med stora ekonomiska problem över en längre tid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I slutet på november ansökte Top-Toy om rekonstruktion för att rädda verksamheten, och fick strax före jul en rekonstruktionsplan för ett nytt Top-Toy godkänd.

I planen ingick att eventuellt sälja delar av verksamheten för att få loss kapital, men den planen gick om intet. Och nu står konkursen inför dörren.

– Vi hade kommit långt. Vi hade fått vår plan godkänd och hade arbetat dygnet runt för att ta fram ramarna för en rekonstruktion av Top-Toy, men i dag är vi tvungna att erkänna att vi på grund av en sviktande julförsäljning inte längre kan fortsätta rekonstruktionen, säger vd:n Per Sigvardsson i en kommentar.

Konkursförvaltare tar över

Konkursbegäran innebär att förvaltningen av Top-Toy nu övertas av en konkursförvaltare som ska realisera mesta möjliga värde ur verksamheten.

– Vi inleder nu en dialog med fordringsägarna om hur boet ska hanteras. Vi kan dock meddela att vissa butiker kommer att hållas öppna, så att kunder kan byta varor mot andra varor hela december ut, säger Sören Aamann Jensen från Kromann Reumert som utsetts till konkursförvaltare.

Kunder får kontrollera vilka butiker som är öppna

I Göteborg finns det tre BR-butiker, en i Nordstan, en på Frölunda torg och en på Kungsgatan.

Toys "R" Us finns vid Backaplan och Sisjön.

Bakgrunden till konkursen är en ökad konkurrens från e-handeln, fler konkurrenter och barnens förändrade lekvanor.

Rörelseresultatet i den senaste årsrapporten är på minus 149 miljoner danska kronor (drygt 200 miljoner svenska kronor) och nettoförlusten anges till cirka 2 miljarder (knappt 2,8 miljarder).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.