Leif Johansson: Gäller att utnyttja den makt man har

Som Astra Zenecas styrelseordförande har Leif Johansson varit med och fattat livsavgörande beslut. Nu gäller det att vaccinen kommer hela världen till del.
– För första gången i mänsklighetens historia så har vi faktiskt riktigt globala vaccinsamordnare, säger ettan på näringslivets maktlista.

ANNONS
|

Det har varit ett intensivt år, konstaterar Leif Johansson, om än annorlunda. Inte sedan 1977 har han rest så lite som under 2020. Samtidigt har antalet möten varit 40 procent fler än ifjol. I huvudsak i digital form.

– Vi har väl packat in fem-sex år av lärande när gäller digitala möten i några månader. Och det går ju överraskande bra, säger han på videolänk.

LÄS MER:Astra Zeneca köper konkurrent för 330 miljarder

LÄS MER:Risk för snedträff för Astra Zeneca med jätteaffären

Han är van vid över 150 resdagar om året och flygplatserna har han inte saknat.

– Däremot har jag alltid sett det som rikedomen i mitt liv att få vara runt och träffa en väldigt massa olika människor. Jag längtar ut och åka och träffa begåvade och talangfulla människor som jag i normala fall jobbar med i länder som Kina, Indien och USA.

ANNONS

Därför utvecklades vaccinet så snabbt

Han tror att hans eget resande efter pandemin kommer vara halverat mot före. Med fokus på att träffa folk, mer formella möten kommer ske digitalt.

Som styrelseordförande i läkemedelsbolaget Astra Zeneca har han varit med och fattat för många livsavgörande beslut. Bolaget var tidigt med att utveckla ett vaccin mot covid-19. Nu befinner sig testerna i slutfasen.

LÄS MER:Astra Zenecas vaccin blir försenat

Han ger två förklaringar till att utvecklingen gått så pass fort. Den ena är att det redan innan pandemin bröt ut fanns förstadier och teknik, gjorda framför allt på Sars.

Den andra, och enligt Leif Johansson viktigaste anledningen, är att den stora smittspridningen gjorde att man snabbt kunde komma igång med kliniska tester.

– Om du har att göra med covid som har hundratusentals fall per dag så säger det sig självt att det tar kortare tid att genomföra kliniska prövningar med väldigt många personer, säger han.

”Sitter inte och utövar makt”

Ettan på näringslivets maktlista vill inte definiera sin roll i makttermer, utan genom sina arbetsuppgifter.

LÄS MER:Vaccin mot corona är nära – men här är problemen som återstår

– Men man vore ju naiv om man sa att man inte har makt, det är klart vi har det, som det gäller att utnyttja så bra som möjligt. Men upplevelsen av mitt arbete är ju inte att jag sitter och utövar makt, utan det är att jag utför ett arbete.

ANNONS

För 2021 hoppas av förstås på att vaccinationerna kommer igång ordentligt. Samtidigt är han noga med att de behöver göras brett över världen – att vaccinera Sverige, Västeuropa och USA stoppar inte en global pandemi.

– För första gången i mänsklighetens historia så har vi faktiskt riktigt globala vaccinsamordnare. Vi har de bästa förutsättningar som finns för att vi ska kunna genomföra en mycket bred vaccination.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS