League of Legends-skaparen betalar miljardbot till 1548 kvinnor

Ett stort antal kvinnor anklagade spelutvecklaren Riot Games för åratal av könsdiskriminering och sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Nu har jätten gått med på att betala ut över en miljard kronor till 1 548 anställda eller tidigare anställda kvinnor på bolaget - som alla får minst 25 000 - 50 000 kronor var.

ANNONS
|

Riot Games är en amerikansk spelutvecklare från Los Angeles, och har utvecklat klassiska spel som ”League of Legends” och ”Valorant”. Företaget har sedan länge blivit anklagad för en så kallad ”bro culture” (grabbkultur), och 2018 stämde ett antal kvinnliga anställda och tidigare anställda bolaget i en grupptalan.

I grupptalan anklagas bolaget för att tillåta en kultur av systematiska sexuella trakasserier och könsdiskriminering. Bland annat ska flera av bolagets kvinnliga anställda fått oönskade bilder på manliga anställdas könsorgan, lägre lön än sina manliga motsvarigheter samt blivit objektifierade via en mejlkedja med rubriken ”Riot Games snyggaste kvinnliga anställda”.

Vd lämnade bolaget

Riot Games gick i december 2021 med på en förlikning som skulle innebära att upp emot en miljard kronor skulle betalas ut till de 1 548 drabbade kvinnorna. Nu rapporterar nyhetssajten PC Gamer att de drabbade kvinnorna kan få ut mellan 25 000-50 000 kronor, men beroende på erfarenhet kan vissa anställda få över en miljon kronor i skadestånd.

ANNONS

Bara några dagar efter att detaljerna från förlikningen nådde media meddelade vd Nicolo Laurent att han lämnar sin post. Laurent hade själv blivit anklagad för ”opassande beteende” mot sin före detta assistent i en separat stämning.

Riot Games genomförde en egen utredning med anledning av stämningsansökningen mot Laurent, och kom fram till att det inte fanns några bevis på att han skulle ha betett sig opassande. Riot Games genomförde dessutom en intern utredning i fallet med grupptalan, där man slog fast att det inte fanns en kultur som främjade könsdiskriminering, men att vissa kvinnliga anställda ”hade erfarenheter som inte lever upp till Riot Games värderingar och kultur”.

LÄS MER:Bostadsbolag varslade om uppsägning – via sms

LÄS MER:Guldpass-försäljningen på Liseberg pausas

LÄS MER:Sjöbodar till salu – för nästan två miljoner

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS