Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya Nissan Leaf när den ställdes ut på mässa i Göteborg i höstas.

Leaf-rusning i Norge – 100 sålda varje dag

Nya Nissan Leaf kör så det ryker i Norge. Modellen säljs i 100 exemplar om dagen, vilket gör att en del vill kora årets bästsäljare redan nu.

- Intresset är enormt, säger Anders Mamen Lund, Norgechef för den japanska biltillverkaren.

- Jag kan väl säga så mycket att vi med nya Leaf siktar på att bli Norges mest sålda elbil i år, säger han till norska TV2:s fordonssajt Broom.

Därmed skulle det luta åt att modellen också kommer att sälja bäst av alla bilar – förra året toppade VW Golf, varav de allra flesta var de batteriförsedda varianterna E-Golf och GTE, och batteridrivna BMW I3 försäljningsstatistiken i Norge.

Golf såldes under 2017 i drygt 12 000 exemplar i Norge, vilket innebär i snitt 30 levererade bilar varje dag. Nya Nissan Leaf köps just nu i tre gånger högre takt.

Då har det i och för sig funnits ett uppdämt sug inför nylanseringen. Och Mamen Lund tar inte ut något i förskott.

- Vi ska lägga lite mer tid på att analysera siffror och mål, men är väldigt nöjda med försäljningen så här långt, säger han.

Nya Leaf är uppgraderad med bland annat större batteri och starkare motor. Flera andra tillverkare har också tänkta "folk-elbilar" på gång. Men exempelvis Teslas Model 3 och elversionen av Hyundai Kona har inte börjat säljas i Europa än.