De strandade förhandlingarna kommer att återupptas under torsdagen, meddelar Svenskt Näringsliv, PTK och LO i ett pressmeddelandet.
Beskedet om förhandlingarna kommer att kunna ges tidigast på fredagen efter lunch, uppger parterna. Fram till fredag klockan 13 kommer parterna inte att kommentera hur det går med förhandlingarna.
Kunde fälla regeringen
Förhandlingarna strandade 30 september och Lasfrågan har varit del av ett storpolitiskt spel mellan regeringen och oppositionen, där V-ledaren Jonas Sjöstedt hotade fälla regeringen tillsammans med borgerliga oppositionen om Lasutredningens förslag blev lag – ifall arbetsmarknadens parter inte kunde komma överens. Där uppgav Sjöstedt sedan under partiledardebatten i söndags att han skulle ge regeringen Löfven och samarbetspartierna ett ”litet tag till”.
Tidigare har arbetsgivarparterna och de fackliga parterna sagt att de kommit överens om mycket i förhandlingarna men att det strandade i några avgörande frågor nyckelfrågor. Det som framför allt fick förhandlingarna att bryta samman var arbetsgivarnas långtgående krav om utökade undantag från turordningsreglerna vid uppsägning. Arbetsgivarna vill också utvidga möjligheten att säga upp på grund av personliga skäl. Facken hade i sin tur krav på betydligt bättre ersättningssystem vid uppsägningar.
Splittrat i arbetarrörelsen
Men LO är samtidigt splittrat kring att förhandlingarna återupptas. Enligt LO-facket Byggnads röstade sex LO-förbund, varav Byggnads var ett, nej till att återuppta förhandlingarna, uppger facket för TT.
– Vi är sex förbund som är eniga om att det inte finns någon väg framåt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
De övriga är Seko, Fastighets, Målarna, Transport och Pappers.
Men Kommunal ser vissa utsikter:
– Det blir väldigt tufft och svårt, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT.
Han tycker ändå att det är självklart att göra ett försök. Han hänvisar till att han tycker att parterna hade kommit längre i förhandlingarna än vad åtminstone han själv hade trott att de skulle göra, när det hela avbröts för några veckor sedan.
– Jag har en liten förhoppning om att vi ska klara det.
Baudin förklarar den korta förhandlingstiden som är uppsatt, åtminstone inledningsvis, med att Kommunal inte har mer tid att sätta av.
– Vi håller på med våra löneförhandlingar, vi har inte så mycket tid, säger han.
”Mycket goda nyheter”
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt skriver nu på Twitter efter beskedet:
"Mycket goda nyheter att parterna börjar förhandla om arbetsrätten igen!"
Han fortsätter:
"LAS-utredningens förslag kan inte genomföras, då skulle regeringen falla. Nu måste regeringen ge besked om att de inte ens kommer att försöka gå vidare med utredningen. Låt parterna slippa inblandning och hot".
Texten uppdateras
Fakta: Det har hänt i Lasfrågan
LO begärde förhandling november 2017 med motparten Svenskt Näringsliv om ”tryggare anställningar och förstärkt omställningsförmåga”. I slutet av mars 2019 begärde också tjänstemannafacken i PTK förhandlingar om samma sak.
I december 2019 enades parterna om en avsiktsförklaring där de enades om att förhandlingarna skulle spänna över områdena anställningsskyddsregler, omställningssystem och arbetslöshetsförsäkring.
I Sverige finns en tradition sedan Saltsjöbadsavtalet 1938 att arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – i möjligaste mån ska göra upp med spelreglerna på arbetsmarknaden, till skillnad mot en del andra länder där mer regleras via lagstiftning.
I maj 2020 förklarade V:s Jonas Sjöstedt att partiet hotade med misstroendeförklaring om regeringen och samarbetspartierna lägger fram ett utredningsförslag i enlighet med Januariöverenskommelsen – V menade att anställningsskyddet urholkas med förslaget.
De inledda förhandlingarna mellan parterna strandade 30 september. 14 oktober meddelar arbetsgivarnas parter att man återupptar förhandlingarna 15 oktober.
Källa: Svenskt Näringsliv, LO, PTK, GP