Larmet: Vi riskerar bli utan el i vinter om vi inte sparar

Svenskarna borde spara på el och exportera den till hårt energipressade Tyskland, för att vi inte själva ska stå utan el i vinter, varnar Erik Ek, statliga Svenska kraftnäts driftschef.

ANNONS

Alla pratar om elpriser och elprisområden – här hemma.

I Tyskland tvingas allmänheten dra ner på elkonsumtionen och duscha kallt så att naturgasen ska räcka även över vintern.

Den svenska krismedvetenheten om energibristen är mycket låg, jämfört med andra europeiska länder, konstaterar Erik Ek, strategisk driftschef på statliga Svenska Kraftnät, i en intervju i Svenska Dagbladet.

I Tyskland, Holland, Spanien och Portugal ransonerar man elförbrukningen redan nu inför vintern. Kommunala bad stänger av varmvattnet i duscharna, fontäner stängs av och politiker tävlar om vem som kan duscha kallast. I Spanien och Portugal drar man ner på luftkonditioneringen, eftersom många värmer upp och kyler ner sina hem med naturgas.

ANNONS

Nya prisrekord i södra Sverige och oljeeldade kraftverk

Här märker vi av krisen på att elpriserna rusar. Ju längre söderut i landet, desto värre.

På onsdag noteras ett nytt alla tiders prisrekord på el i Sydsverige. Enligt elbörsen Nordpool kommer en kilowattimme kosta 5,70 kronor. Ovanpå det tillkommer elbolagens påslag och skatter.

I spåren av de rekordhöga elpriserna i Sydsverige har ägaren Uniper dragit igång det oljeeldade Karlshamnsverket.

Kontinenten behöver hjälp för att hålla gaslagren fyllda

Och eftersom europeiska energisystemet hänger ihop påverkas vi när tyska energiförsörjningen får problem. Deras problem blir våra, eftersom vi importerar tysk el om vintern. Om gaslagren på kontinenten inte fylls, blir det svårare för oss att importera el när vintern kommer.

Om svenskarna började spara på el, skulle Sverige kunna exportera mer el till Tyskland, vilket kan hjälpa dem att spara naturgas i bergrummen.

– Om vi kan låta bli att förbruka så mycket el på dagen när Europa kör sina gaskraftverk och istället gör det på natten, kan den där gasen användas på vintern och då kan vi i bästa fall få import när vi behöver det. Exempelvis kan vi låta bli att ladda elbilen när det är stor förbrukning på dagen, säger Erik Ek.

Sverige är en stor elexportör och förra året behövde vi importera el i bara fem dagar.

ANNONS

– Klarar inte Sverige de här cirka fem dagarna, eller ännu fler dagar, och vi inte kan importera el räcker det inte till alla varje timme, säger han.

Och när elen inte räcker begränsas elhandelsbolagens handel.

– Vi de tillfällena spelar det ingen roll att Sverige exporterar, för totalt sett tillhör de södra delarna ett underskottsområde eftersom vi är sammanlänkade med andra länder. Därför borde krismedveten vara lika viktig i Sverige som i våra grannländer med underskott, säger Erik Ek, till Svenska Dagbladet.

LÄS MER:Prognos: Så drabbas du av lågkonjunkturen nästa år

LÄS MER:KI-chefens el-varning: "Svårt att sluta"

LÄS MER:Europeiska elchocken drabbar även Sverige

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS