Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: TT

Larmet: Problem med Volvos bromsar

Volvo har problem med autobromsen på flera av sina modeller. En förare berättar för Expressen hur hans V60 plötsligt tvärbromsade i Stockholm. – Vi har tittat på det här under dagen och känner till ett fåtal fall, säger Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Car Sverige.

Under fredagen gick Volvo Cars ut med en kommentar efter att media rapporterat om problem med det automatiska bromssystemet i några av företagets bilar.  

En Volvo-förare berättar, för tidningen Expressen, hur hans Volvo V60, plötsligt tvärbromsade på Essingeleden i Stockholm, efter att autobromsen slagit till.  När han kontaktade Volvos verkstad fick han höra att fler kunder haft samma problem.

"Det här är bara ett av flera fall där autobromsen på Volvos bilar trott sig se ett hinder framför bilen och därmed varnat eller till och med bromsat bilen" skriver Expressen.

Volvo Cars bekräftar

Volvo Cars bekräftar att de fått in ett "fåtal" rapporter om bilar som plötsligt autobromsat, utan någon synlig anledning.

- Samtliga fall är omhändertagna via våra auktoriserade Volvoverkstäder. Vår rekommendation är därför att den Volvoägare som råkar ut för detta vänder sig till närmaste auktoriserade Volvoverkstad för en genomgång av bilen, säger Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Car Sverige, till GP.

Enligt Annika Bjerstaf handlar det om ytterst få fall o
– Vi har fått in ett fåtal rapporter om bilar som enligt uppgift uppfört sig så som du refererar till, det vill säga att de ska ha autobromsat utan en till synes uppenbar anledning.

Ingen anledning till panik

Hon säger att de inte fått några rapporter om olyckor i samband med händelserna, och att det inte finns någon anledning till panik för Volvo-ägare.
– Som förare är du alltid herre över din bil och även om autobromsen slår ut så kan du ta över bilens inbromsning genom att gasa, säger hon.

Exakt hur många fall det handlar om är oklart, men Volvo Cars använder formuleringen "ett fåtal".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.