Kemikalieinspektionen testade flera olika typer av pappersförpackningar på förekomst av olika typer av gifter. Upp till 80 procent innehöll bland annat den farliga hormonstörande kemikalien DEHP. (Produkterna på bilden har inget med testet att göra).
Kemikalieinspektionen testade flera olika typer av pappersförpackningar på förekomst av olika typer av gifter. Upp till 80 procent innehöll bland annat den farliga hormonstörande kemikalien DEHP. (Produkterna på bilden har inget med testet att göra). Bild: LEIF R JANSSON / TT

Larmet – matförpackningar innehöll giftiga ämnet

Flera giftiga kemikalier hittades i vanligt förekommande matförpackningar, i Kemikalieinspektionens tester. Förutom förbjudna PFAS-ämnen upptäcktes även reproduktions- och hormonstörande kemikalier – som trots riskerna är lagliga.
– Vi vill inte orsaka panik över hälsoriskerna som det innebär att äta mat förpackade i de här materialen, men det visar att det finns en anledning till oro, säger Jonatan Keimark, doktor i organisk kemi vid Chemsec.

ANNONS
|

Som ett led i att kartlägga vilka gifter som kan finnas i vår närmaste omgivning har Kemikalieinspektionen de senaste fyra åren arbetat med omfattande analyser, på uppdrag av regeringen.

Områdena de tittat närmare på är de som riskerar att falla mellan stolarna i EU:s kemikalielagstiftning. Ett har handlat om att att undersöka vilka ämnen som kan förekomma i de pappersförpackningar som står oss särskilt nära – nämligen de som innehåller vår mat.

Redan nu har resultatet från analyserna väckt uppmärksamhet, för höga nivåer av både reproduktionsstörande och cancerframkallande ämnen upptäcktes i flera olika förpackningar. Bland annat i produkter riktade till barn.

ANNONS

80 procent innehöll särskilt farligt ämne

Erik Gravenfors ledde arbetet på Kemikalieinspektionen och han förvånades över att det förekom så många giftiga ämnen. Han menar att det är betydelsefullt att göra en djupdykning för att bidra till en förbättrad hälsa på sikt.

– Vi har gjort en bedömning kring vilka egenskaper ämnet har, om det är cancerframkallande, fortplantningsstörande eller allergent. Sen tittar vi på hur stor del som vi människor riskerar att exponeras för, säger han.

Av alla 61 testade förpackningar innehöll över 80 procent ämnet DEHP, en reproduktions- och hormonstörande kemikalie som rankats som ett av de särskilt farliga ämnena under EU:s kemikalielagstiftning.

Även andra cancerogena ämnen hittades, som Bisfenol A men i lägre halter och inte i lika många produkter.

Förpackningarna som testades innehöll sådant som cornflakes, pommes frites, popcorn och drycker för barn.

LÄS MER:Dricksvatten klarar inte skärpt PFAS-gräns

Tillåtet att använda gifterna i matförpackningar

Trots att DEHP är totalförbjuden att använda i EU i de flesta produkter utan ett särskilt tidsbegränsat tillstånd är den fullt tillåten i matförpackningar. Detta eftersom det lyder under en separat lagstiftning, att DEHP hittades i förpackningarna är alltså inte helt förvånande.

Just nu ses lagen över på EU nivå där man omvärderar vad som ska vara tillåtet och inte vid tillverkningen av förpackningar som har närkontakt med mat.

ANNONS
Erik Gravenfors har lett projektet vid Kemikalieinspektionen där man på regeringens uppdrag analyserat flera olika typer av produkter som saknar reglering i EU.
Erik Gravenfors har lett projektet vid Kemikalieinspektionen där man på regeringens uppdrag analyserat flera olika typer av produkter som saknar reglering i EU. Bild: Pressbild

LÄS MER:Farliga ämnen i många produkter från e-handel utanför EU

Men det var inte förekomsten av DEHP eller Bisfenol A i matförpackningarna som förvånade Erik Gravenfors, projektledare på kemikalieinspektionen, mest.

– DEHP brukar finnas i plast främst så det var lite förvånande, men hittade även förbjudna PFAS-ämnena PFOA och PFOS, vilket vi ser allvarligt på, säger han.

PFAS är ett ämne som är oerhört svårnedbrytbart och riskerar att ansamlas i kroppen. PFOS och PFOA är två av de farligaste PFAS-ämnen vi idag känner till, båda är reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande.

Låg hälsorisk

När Kemikalieinspektionen tittat på resultatet av testerna i sin helhet har de däremot inte kunnat se att de utgör en större hälsorisk. Han tycker inte att det finns någon större orsak att vara orolig när man står i matbutiken.

– Det tycker jag inte man ska vara, däremot ska man ställa frågor och man har rätt att få information om det innehåller farliga ämnen på EU:s kandidatförteckning, säger Erik Gravenfors och tillägger:

– Sen är det absolut inte kul att vi hittar farliga ämnen i förpackningar, det tror jag de flesta håller med om. Sen att det också förekommer PFAS är anmärkningsvärt.

LÄS MER:Träningsredskap kan innehålla farliga ämnen

Ju mindre, varmare och surare mat – desto mer gifter

Hur stor del av de giftiga ämnena som egentligen överförs till maten kan variera. Det man idag vet utifrån studier är att överföringen ökar ju mindre förpackningen är och om innehållet har en hög fetthalt eller surhetsgrad.

ANNONS

En stor del av förpackningarna som testades var riktade till barn då de tenderar att vara mindre i storleken. Om den sedan också värms upp, som exempelvis med popcorn, ökar risken ytterligare.

Jonatan Kleimark är doktor i organisk kemi vid Chemsec och är en av de som tagit del av testresultaten.

– Vi vill inte orsaka panik över hälsoriskerna som det innebär att äta mat förpackade i de här materialen, men det visar att det finns en anledning till oro, säger Jonatan Kleimark.

LÄS MER:Gifter kan ha läckt ut på tusentals platser

Krävs mer kunskap

Han menar att den här typen av kemikalier egentligen inte borde finnas i närkontakt med vår mat. Det behövs också mer vetenskapliga studier för att vi verkligen ska förstå vilken effekt det kan få långsiktigt.

Han pekar också på problemet att de giftiga kemikalierna i de här förpackningarna också kommer in i återvinningskedjan.

– Det är just den här typen av förpackningar vi vill återvinna, då måste vi förstå att vi återvinner de giftiga kemikalierna också, säger Jonatan Kleimark.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS