Bara 47 procent av de privata tjänstemännen i Västra Götaland hinner utföra alla sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid visar Unionens siffror.
Bara 47 procent av de privata tjänstemännen i Västra Götaland hinner utföra alla sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid visar Unionens siffror. Bild: Henrik Montgomery/TT

Larmet: Inte ens hälften hinner med sitt jobb

Knappt hälften av de privata tjänstemännen i Västra Götaland hinner med sitt jobb under arbetstid, det visar en ny undersökning från Unionen.
– Vi har väldigt mycket medlemmar som är otroligt stressade, säger Tina Gustavsson, Unionen Göteborg.

ANNONS
|

Inte ens hälften, 47 procent, av de privata tjänstemännen i Västra Götaland hinner utföra alla sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av fackförbundet Unionen. 2 791 svar har samlats in som också visar att ännu färre, 46 procent, kan tacka nej till extrajobb utan att det får sociala eller karriärmässiga konsekvenser. Ännu färre än så, 44 procent, kan ändra deadlines eller prioritera om arbete vid hög arbetsbelastning.

Många stressade

Enligt Tina Gustavsson, gruppchef Unionen Göteborg, är den här typen av problematik något av det de jobbar mest med under rådande högkonjunktur.

– Vi har väldigt mycket medlemmar som är otroligt stressade över sin arbetssituation och hamnar i långtidssjukskrivningar, konstaterar hon.

ANNONS
Tina Gustavsson, Unionen,
Tina Gustavsson, Unionen, Bild: Johanna Lundström

Enligt Gustavsson försöker man jobba förebyggande organisatoriskt och med den sociala arbetsmiljön. Samtidigt ser hon hur det är svårt att hitta balans när arbetsmarknaden blivit så flexibel att man i stort sett kan jobba när och var som helst.

– Ju mer globala företagen blir desto mer förväntas man dessutom svara på mejl när som helst. Det blir en stress, likväl som när man får fler arbetsuppgifter som man ska hinna inom ramen för sin arbetstid.

LÄS MER:Forskaren: "Självklart är det allvarligt"

Huvudansvaret för arbetsmiljön på arbetsplatsen har arbetsgivaren, poängterar Gustavsson.

– Risker i arbetsmiljöhänseende på tjänstemannasidan i dag handlar inte om belysning och höj- och sänkbara skrivbord, utan det handlar ju om stress. Där man ser att det finns risker ska man göra handlingsplan, säger hon.

– Jag tror också att det är väldigt viktigt att våga prata om problemet på jobbet, annars finns risken att man sitter och tänker att alla hinner men inte jag. Man ser inte alltid varandra på samma sätt i dag när många jobbar hemifrån.

Vill ha en policy

En konkret åtgärd som Unionen föreslår är att införa en policy där man tydliggör att ingen förväntar sig att den anställde ska svara på mejl eller ha mobilen påslagen efter jobbet.

ANNONS

– Bara att få det bekräftat av arbetsgivaren gör ofta att det kanske är lättare att släppa jobbet när man går därifrån. Samtidigt behöver varje individ se till att att få sin återhämtning och man har väldigt högt egetansvar på tjänstemannasidan idag.

Gustavsson påpekar också vikten av tydliga ramar gällande arbetsuppgifter, prioriteringar och vilket stöd man kan få som anställd.

–Någonstans handlar det ju om att jag måste få hjälp att prioritera om får jag för mycket arbetsuppgifter innan det går så långt att jag måste gå hem. Det behöver arbetsgivaren hjälpa till med.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen som samlat in svar från 2791 privatanställda tjänstemän under perioden februari-mars 2018.

47 procent svarade ja på påståendet "Min arbetstid räcker för att utföra mina arbetsuppgifter"

46 procent svarade ja på påståendet "Jag kan säga nej till arbetsuppgifter vid hög arbetsbelastning utan sociala eller karriärmässiga konsekvenser"

44 procent svarade ja på påståendet "Jag kan ändra deadlines eller prioritera om arbete vid hög arbetsbelastning"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS