Hot, rasism och övervakning från chefer vittnar anställda om på Zalandos lager i Stockholm.
Hot, rasism och övervakning från chefer vittnar anställda om på Zalandos lager i Stockholm. Bild: Michael Sohn

Larmen från Zalandos lager

Anställda på Zalandos lager i Stockholm vittnar om hot, smygfilmande chefer och krossande krav, visar en granskning av Aftonbladet.

ANNONS
|

I januari invigde näthandelsjätten Zalando sitt nya stora lager i Brunna, Stockholm med pompa och ståt och flera toppolitiker från kommunen närvarande. Ett knappt år senare har alarmerande vittnesmål inifrån logistikcentralen dykt upp i en granskning gjord av Aftonbladet.

LÄS MER:Lovades jobb på Jollyroom– nobbades bara timmar före arbetsdagens slut

Anställda i jättelagret vittnar om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen där krossande krav och noggrann övervakning tillhör det normala. Personalen ska även ha blivit hotade av överordnade, visar granskningen.

– Vi kallar lagret för ”fängelset”. Det är verkligen som ett fängelse. Vi blir behandlade som fångar. Cheferna håller koll på varje steg vi tar, säger en medarbetare till Aftonbladet.

ANNONS

Smygfilmas av chefer

Övervakningen har i vissa fall varit bokstavlig, enligt medarbetare på Zalandos lager ska chefer ha använt sina mobiltelefoner för att smygfilma personalen på golvet.

– De som jobbar i returen står längst ner på golvet. Cheferna står ofta på våningarna över och håller koll på dem. Ibland filmar de med sina mobiler, säger en anställd till Aftonbladet.

Vågar inte gå på toaletten

Kraven för de anställda har med tiden bara blivit tuffare och flera medarbetare vittnar om att nyanställda inte vågar gå på toaletter rädda för att missa de högt satta kraven.

"Utbredd rasism"

Enligt granskningen vittnas det också om en utbredd rasism i modejättens onlinelager i Brunna.

– Det finns en utbredd rasism. Bland plockarna till exempel är merparten födda i något afrikanskt land, men i arbetsledande position finns inte en enda med den bakgrunden på hela lagret, säger medarbetaren Magnus till tidningen.

Både Zalando och logistikoperatören Ingram Micro har tagit del av vittnesmålen från lagret i Brunna. Nu meddelar operatören till Aftonbladet att en internutredning av situationen för de anställda har inletts. Samtidigt vill Ingram Micro inte kommentera specifika fall eller generella anklagelser men menar att man tar anklagelserna på största allvar.

Enligt fackförbundet Transport är uppgifterna som framkommit djupt problematiska och arbetsmiljöombudsmannen Martin Miljeteig kallar delar av vittnesmålen för helt förkastliga. Vidare saknas det sedan en tid tillbaka ett lokalt skyddsombud på lagret, detta efter att företaget sagt upp en medarbetare som visat intresse för fackligt engagemang. Den kopplingen nekar dock operatören Ingram Micro till.

ANNONS

LÄS MER:Hundratals nya tjänster när Ica bygger nytt lager

ANNONS