Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Larm från Arbetsförmedlingen – för få för att klara uppdraget

Regeringen skjuter upp reformeringen av Arbetsförmedlingen i ett år. Samtidigt har mängder av personal flytt myndigheten och kontorsnedläggningen fortsätter.
– Generellt sett är det för få personer kvar för att klara uppdraget, säger Hans G Larsson, pressekreterare för AF i Väst.

Förvirringen kring Arbetsförmedlingens framtid fortsätter att öka. Under måndagen informerade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om att man nu skjuter upp reformeringen av Arbetsförmedlingen i ett år, med stöd av Centern och Liberalerna.

– Vårt första besked är en reviderad tidsplan, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT på en pressträff.

LÄS MER: Regeringen skjuter upp AF-reform

LÄS MER: Arbetsförmedlingen föreslås läggas ned – i stadsdelen med flest arbetslösa

Inga nya besked om myndighetens framtid

På Arbetsförmedlingen i Västra Götalands- och Hallands län, ökar det nya beslutet inte klarheten om myndighetens framtid.

– Vi uppfattar att vi kommer få tydligare krav på lokal närvaro, och att detta kommer att förtydligas i regeringens regleringsbrevet. Därför pågår en planering för att kunna leva upp till kraven, med egna kontor, samlokaliseringar med kommuner och de statliga servicekontoren, säger Hans G Larsson.

Men måndagens presskonferens innehöll inga nyheter om varslet som lagts på myndigheten och den pågående kontorsavvecklingen. I Göteborg har Arbetsförmedlingens kontor i Västra Frölunda redan stängt och på Lucia slår kontoret i Angered igen.

Ingen har dragit i bromsen om avveckling

– Ingen har ännu dragit i någon broms vad gäller kontorsavvecklingen, ingen har dragit i någon broms när det gäller uppsägningar. Det ligger kvar som förut, säger Hans G Larsson.

Regleringsbrevet kan komma att innehålla ny information, men om det vet man ännu inget inom myndigheten. Och det blir svårt att backa på kontorsstängningar eftersom hyreskontrakt är uppsagda, och därtill har många anställda på Arbetsförmedlingen redan sagt upp sig och slutat.

I Västra Götaland och i Hallands län varslades totalt 265 personer på myndigheten.

– Uppsägningarna blev något färre både på nationell och lokal nivå, eftersom så många har sagt upp sig själva, säger han.

Personalen har strömmat ut från myndigheten

Och när personal och kompetens strömmar ut ur myndigheten ökar pressen på dem som är kvar att serva de totalt 54 978 personer är inskrivna som arbetslösa (öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd). Och antalet arbetslösa har ökat jämfört med i fjol.

– Generellt sett är det för få personer kvar för att klara uppdraget. Vi är för få händer och just nu prioriterar vi nyinskrivningar och beslut som påverkar utbetalningar till våra kunder. Det har varit en mycket tuff situation för myndigheten hela det här året, säger Hans G Larsson.

För att klara ut det svåra läget måste myndigheten nyrekrytera – samtidigt som varslen fortsätter att rulla.

LÄS MER: Nya AF-chefen vill att regeringen bestämmer sig

Samtidigt som Arbetsförmedlingen går på knäna kom arbetsmarknadsminister Eva Nordmark med ett nytt besked om att reformeringen av myndigheten inte ska vila på LOV (lagen om valfrihet), utan upphandlingarna ska vara de mest ändamålsenliga, säger hon.

Eva Nordmark vågar inte svara på om motförslagen räcker för att undanröja hotet från Vänsterpartiet om en misstroendeförklaring mot henne för planerna att privatisera Arbetsförmedlingen. Även KD och M vill väcka misstroende mot ministern, om inte deras krav uppfylls.

FAKTA: De här kontoren läggs ner i Västra Götaland och Hallands län

Ale (Nödinge)

Falkenberg

Angered

Göteborg Etablering

Västra Frölunda

Härryda (Mölnlycke)

Kungsbacka

Lerum

Pertille

Stenungsund

Vårgårda

Hylte (Hyltebruk)

Laholm

Svenljunga

Tranemo

Ulricehamn

Mark (Kinna)

Falköping

Mariestad

Skara

Mellerud

Munkedal

Sotenäs (Kungshamn)

Vänersborg

Dals Ed (Ed)

Tanum (Tanumshede)

Källa: Arbetsförmedlingen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.