Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Svenska lantbrukare tillåts skörda tidigare än vanligt till följd av det varma och torra vädret. Arkivbild.

Lantbrukare tillåts förtidsskörda i torkan

Den långa torkan i maj och juni har inneburit problem för svenska lantbrukare. Till följd av detta har Jordbruksverket beslutat att låta lantbrukare skörda delar av de arealer som normalt inte får skördas förrän senare under sommaren.

- Det är jättebra att det kommer ett beslut av den här typen just nu så att man kan förbättra fodersituationen på en del gårdar, säger Lars-Erik Lundkvist på Lantbrukarnas riksförbund (LRF), till TT.

Det handlar dels om så kallade ekologiska fokusarealer, som annars inte får skördas före 16 juli respektive 1 augusti, och dels om den sortens trädor som inte får slås av mellan 1 mars och 30 juni.

Det torra och heta väder som rått i Sverige den senaste tiden är mycket ovanligt, säger Lars-Erik Lundkvist.

- 1992 hade vi ett liknande väderläge, så det händer tack och lov inte särskilt ofta. Men om man beaktar att det kan vara väldigt blött vissa höstar skulle jag räkna med att vi råkar ut för extrema väderperioder ungefär vart tionde år.

Torkan kommer troligen leda till minskade skördevolymer till hösten, anser Lars-Erik Lundkvist. Detta skulle i sin tur innebära lägre inkomster för lantbrukarna. Och förutom den ekonomiska pressen skapar de ofördelaktiga väderförhållandena även oro hos de som är beroende av regn för sin brödföda.

- Man kan ju säga att det är många som hoppas på bra prognoser från SMHI för närvarande.