Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lanserar ny flyglinje från Landvetter – mitt i coronakrisen

På fredagen lanserar Swedavia en ny flyglinje från Landvetter till den franska ön Korsika. Detta samtidigt som hela Italien – en dryg mil därifrån – satts i karantän till följd av coronapandemin.
– Det är väldigt roligt för regionen med en ny direktlinje till vackra Korsika och det ökar tillgängligheten ytterligare för Västsverige, säger flygplatsdirektören Anna Strömwall i ett pressmeddelande.

Under onsdagen meddelade Världshälsoorganisationen WHO att coronavirusets oroväckande framfart nu klassas som en pandemi, vilket kort sagt innebär att viruset sprids okontrollerat över stora delar av världen.

LÄS MER: Coronaviruset klassas som pandemi

LÄS MER: Se coronavirusets utbredning över världen

Dessförinnan hade Italiens premiärminister Giuseppe Conti försatt hela landet i karantän till följd av viruset.

– Det rätta beslutet idag är att stanna hemma. Vår framtid och Italiens framtid ligger i våra händer. De händerna måste nu vara mer ansvarstagande än någonsin tidigare, sade han till Reuters.

LÄS MER: Hela Italien nu en röd zon

Swedavia lanserar flyglinje – en mil från Italien

En dryg mil från den italienska ön Sardinien ligger Korsika. På fredagen lanserar Swedavia en ny direktlinje till den franska ön från Landvetter flygplats i Göteborg.

– Vi välkomnar Air Corsica till Göteborg Landvetter Airport. Det är väldigt roligt för regionen med en ny direktlinje till vackra Korsika och det ökar tillgängligheten ytterligare för Västsverige, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport, i ett pressmeddelande.

Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport. Bild: Orlando G Boström
Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport. Bild: Orlando G Boström

GP har utan framgång bett om en intervju med Anna Strömwall.

Det handlar om en säsongslinje som kommer att vara öppen mellan den 25:e april och den tredje oktober. Direktlinjen kommer att trafikeras av Air Corsica, delägt av Air France, och enligt Swedavia är majoriteten av flygstolarna chartrade av den svenska researrangören Langley.

Experten: "Ska naturligtvis inte åka utomlands"

Detta sker samtidigt som flygbolag över hela världen tvingats ställa in flighter till följd av det nya coronavirusets framfart. Både flygplatser och gränser har stängts och såväl regeringar som experter uppmanar människor att undvika resor som inte är helt nödvändiga.

– Man ska naturligtvis inte åka utomlands, har professor Agnes Wold, överläkare och avdelningschef på avdelningen för infektionssjukdomar vid Institutionen för biomedicin på Göteborgs universitet, sagt till GP.

LÄS MER: USA stoppar resor från Europa

LÄS MER: Agnes Wold: Nästa våg blir när smittade kommer hem från USA

Swedavia avslutar pressmeddelandet med att bolaget sedan många år bedriver "ett ambitiöst hållbarhetsarbete".

Swedavia: "Helt och hållet en fråga för flygbolaget"

Robert Pletzin, presschef vid Swedavia, poängterar att arbetet med att etablera en ny flyglinje pågått under lång tid. Han säger också att UD i nuläget inte avråder från resor till Frankrike.

Hur resonerar ni när ni går ut och lanserar en flyglinje på det här sättet i det läge som är?

– Det är en fråga som du bör ställa till flygbolaget, det är de som startar linjen. Vi tillhandahåller infrastrukturen, men det är flygbolagen själva som fattar beslut om att starta nya linjer. I det här fallet Air Corsica.

Men det är Swedavia som skickar pressmeddelandet, det är Swedavias flygplatsdirektör som uttalar sig och det är Swedavias pressjour som står som kontaktnummer.

– Ja, men mitt besked är att när det gäller frågan om tajming så är det helt och hållet en fråga för flygbolaget.

Tajmingen att skicka ut ett pressmeddelande då?

– Vi tycker det är lämpligt att upplysa om att en ny linje startar och det finns inga reserestriktioner eller rekommendationer när det gäller Frankrike och Korsika vad jag vet. Frågan om att starta eller inte är upp till flygbolaget. Vår ambition har varit att upplysa om att det här nu sker.

Korsika ligger en mil från Sardinien (Italien).

– Som sagt, vi tillhandahåller infrastrukturen som flygplats. Nu har Air Corsica valt att starta den här linjen och tajmingen kring det får du prata med flygbolaget om. Vi vill upplysa om att det här sker och har som uppdrag att säkra tillgänglighet. Vi tycker det är bra att den ökar och förbättras.

UD: Överväg om resan är nödvändig – oavsett område

Senare under fredagen uppmanade UD alla som ska ut och resa att tänka efter en extra gång.

"Med det exceptionella läge som råder bör alla som planerar en utlandsresa noga tänka igenom vilka risker som finns och om resan behöver genomföras. Detta gäller oavsett om UD formellt avråder från ett område eller inte" skriver Utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

GP har sökt Air Corsica utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.