Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Landvetter har tappat 99 procent av sina resenärer

Landvetter flygplats tappade 99 procent av sina resenärer i maj, jämfört med förra året. Under juni öppnar ytterligare ett par linjer upp, men vägen till ett normalläge är lång.

Knappt 4 900 passagerare reste via Landvetter under maj månad, Ett fall på 99 procent. För perioden januari till maj reste drygt en miljon passagerare, ett fall på 58 procent. Totalt landade 223 plan på Landvetter i maj, en minskning med 93 procent.

Nu hoppas man på en successiv ökning.

– Under nästa hela maj hade vi ytterligare en flight till Stockholm, jämfört med april. Och från 18 maj flyger Lufthansa till Frankfurt tre gånger i veckan, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Landvetter flygplats.

LÄS MER: Ödesmättad stämning på Landvetter: "Som en skräckfilm"

LÄS MER: Här är svenskar välkomna att semestra i Europa

Fler linjer snart igång

I helgen öppnade trafiken till Zurich, och även en daglig tur till Bromma är på gång. Under juni månad kommer ytterligare ett antal linjer åter öppna, men med färre avgångar jämfört med tidigare tidtabell. Exempelvis flög Lufthansa till Frankfurt fem gånger dagligen innan krisen. I slutet av juni är förhoppningen att tio procent av de ordinarie linjerna trafikeras.

UD:s avrådan för icke-nödvändiga resor till alla länder gäller i nuläget till den 15 juli, men regeringen har aviserat att den rekommendationen både kan förlängas och slopas i förtid. När beskedet väl kommer innebär det samtidigt att flygbokningarna tar fart, tror Anna Strömwall.

Först 2022 eller 2023 beräknas trafiken vara på liknande nivåer som innan krisen, enligt branschprognoser.

– Vid årsskiftet hoppas vi kunna ligga på cirka 30 procent mot innan krisen.

Minskningen var väntad

LÄS MER: Lanserar ny flyglinje från Landvetter – mitt i coronakrisen

I princip samtliga av Swedavias 350 medarbetare på Landvetter har permitterats. Redan i mars lade man ett varsel på 800 anställda totalt inom bolaget. Utvecklingen framåt påverkar i vilken grad man kommer behöva säga upp personal, enligt Anna Strömwall som inte vill berätta hur många på Landvetter som berörts av varslet. Totalt arbetar runt 4 000 personer på Landvetter flygplats.

Trenden ser man över samtliga tio flygplatser Swedavia äger och driver. Totalt var Swedavias tapp för maj 98 procent jämfört med maj 2019. För januari-maj var fallet 57 procent.

Siffrorna var knappast oväntade. Förra veckan meddelade både Norwegian och Finnair att man tappat 98 procent av passagerarna under maj jämfört med 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.