Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Köerna har bitvis ringlat sig ovanligt långa i sommar på Landvetter flygplats. Samtidigt som en leverantör tagit över säkerhetskontrollen har det skett ombyggnationer som begränsat ytan i området.  Bild: Stefan Berg
Köerna har bitvis ringlat sig ovanligt långa i sommar på Landvetter flygplats. Samtidigt som en leverantör tagit över säkerhetskontrollen har det skett ombyggnationer som begränsat ytan i området. Bild: Stefan Berg

Landvetter brottas med ovanligt långa köer – passagerare har missat flyg

Långa köer på Landvetter flygplats har ställt till det i sommar. Passagerare har missat flyg på grund av väntan i säkerhetskontrollen.
– Vi har haft en extra utmaning, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör.

GP har nyligen rapporterat om långa köer på Landvetter flygplats. Då gällde det gränskontrollen – det som ofta kallas passkontroll – där passagerare fick vänta i 30 minuter, enligt Swedavia.

Samtidigt har dock problemet med köbildning varit ännu mer utbrett vid flygplatsens säkerhetskontroll under sommaren, om det vittnar flera personer med insyn för GP.

– Sommaren är alltid en högreseperiod för oss på flygplatsen, och det är många och ovana resenärer som tar lite längre tid på sig. Men vi har haft extra utmaning under perioden, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör.

Passagerare har fått kompensation

Köerna har bitvis varit så långa att passagerare missat sina flyg, det bekräftar flygplatsens säkerhetschef Ann Jacobson.

– Tyvärr har det skett, säger hon.

Passagerarna ifråga har kompenserats för sina missade flighter med ersättning.

Säkerhetskontrollen har fram till 1 maj i år skötts av Swedavias egen personal. Nu har den istället outsourcats till Securitas. Att köerna är en konsekvens av outsourcingen vill inte Strömwall säga.

– Det går inte att jämföra exakt kötiderna en period med annan. Skillnaden denna sommaren är att vi har en leverantör – tidigare hade vi det i egen regi – plus att vi bygger om. Vi gör det i olika steg för att öka kapaciteten och det innebär att vi också har mindre yta att tillgå när det varit en ökad belastning i sommar, säger Strömwall.

– Vi för en tät dialog med leverantören som just nu har en intensiv rekryteringsprocess av säkerhetspersonal som så snart som möjligt kan börja jobba och vi kan komma tillbaka till normala nivåer under september.

"Kom i god tid, den tid som det bolaget du bokat med rekommenderar för den destination du ska åka till" råder flygplatsdirektör Anna Strömwall resenärer."Håller man sig till den tiden ska man komma genom." Bild: Stefan Berg
"Kom i god tid, den tid som det bolaget du bokat med rekommenderar för den destination du ska åka till" råder flygplatsdirektör Anna Strömwall resenärer."Håller man sig till den tiden ska man komma genom." Bild: Stefan Berg

En del glömmer gränskontroll

Enligt säkerhetschefen Ann Jacobson jobbar man kontinuerligt med flödena kring flygplatsens olika kontroller.

– Vi prioriterar också bland passagerarna om det skulle bli stopp någonstans. Men det är också viktigt att man som resenär är ute i god tid, särskilt om man även ska gå genom gränskontroll, för ibland är det så att man som resenär glömmer det. Är man osäker på om man ska det kan man kontakta sitt flygbolag eller oss på Swedavia.

Hur ska man som passagerare göra för att inte riskera att missa sin flight på grund av köer i säkerhetskontrollen?

– Kom i god tid, den tid som det bolaget du bokat med rekommenderar för den destination du ska åka till. Vissa rekommenderar en timme innan, andra två, och håller man sig till den tiden ska man komma genom incheckning, säkerhetskontroll och eventuell gränskontroll, säger Strömwall.

Idag visas väntetiden vid säkerhetskontrollen bland annat i realtid på Swedavias webbplats. På sikt kommer även den förväntade väntetiden dagarna innan avresa visas, enligt Swedavia.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.