Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lagerhaus får nya ägare – nu kommer både huvudkontor och ägare att finnas i Göteborg. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Lagerhaus får nya ägare från Göteborg

Göteborgska heminredningskedjan Lagerhaus får nya ägare. Axel Johnson-gruppen säljer till vd Jerker Levin och Göteborgsbaserade investeringsbolaget Goodfellow Ventures.

Göteborgsbaserade heminredningskedjan Lagerhaus, med 45 butiker i Sverige och Norge, får ny ägare. Det var Market som först uppmärksammade Lagerhaus ägarbyte.

Säljare är Axel Johnson-koncernens investmentbolag Novax, medan köpare är vd Jerker Levin tillsammans med Göteborgsbaserade Goodfellows Ventures, samt familjen Yngvesson. Novax styrelseordförande, Pär Warnström, säger i en kommentar att nuvarande ledning lyckats förbättra lönsamheten – Lagerhaus har haft en positiv utveckling genom ökad e-handel och minskade kostnader även under det coronapräglade året 2020.

LÄS MER: Köpcentrumen om Folkhälsomyndighetens förslag om kundbegränsning

Lagerhaus har växande kundklubb och e-handel

– Under det senaste året har Lagerhaus ledning och medarbetare genom en kombination av hög e-handelstillväxt, växande kundklubb och förbättrad kostnadskontroll lyckats ta bolaget till lönsamhet – en otroligt stark prestation på en tuff marknad.

– De nya ägarna med Jerker i spetsen kan Lagerhaus utan och innan och kommer med fullt fokus och en tydlig idé fortsätta att utveckla bolaget.

LÄS MER: Förlängd rekonstruktion för RNB:s klädbolag

Fakta: De nya ägarna av Lagerhaus

Goodfellows – Karl Malmström och Josef Bilek – 50 procent.

Jerker Levin, 25 procent

Familjen Yngvesson, Anette och Christian, 25 procent.

Källa: Jerker Levin

Hållit i slantarna

Den nye ägaren tillika vd:n Jerker Levin kommenterar per mejl köpet: ”Lagerhaus är sedan starten 1996 väldigt omtyckt av såväl... Att kostnadskostymen nu har rättat sig efter rådande omständigheter, att vi har ett mycket uppskattat sortiment samt den stora tillströmningen av medlemmar till kundklubben har varit några punkter som skapat vår intresse för förvärvet.”

Hur ser planen ut framåt?

”Vi är mitt i ett turn a round-arbete men såklart uppdatera planen och än mer långsiktigt. Butiksfloran kommer mer eller mindre vara intakt enligt vår plan och här har vi fått väldigt fina indikationer från hyresvärdar runt om i landet att de fortsatt ser Lagerhaus som en viktigt aktör på marknaden.”

Han beskriver att coronapandemin har påverkat bolaget på flera sätt: ”Vi har såklart tappat stort under perioder men har lyckats bra med arbetet med marginalen och även hanteringen av lagervolymerna samt en fin uppgång online. Vi har verkligen lärt oss en hel del under det gångna året där, där många gamla sanningar har satts på sin spets och vi har kunnat förändra oss under resans gång mer än vi någonsin trodde när året började.”

Han konstaterar att e-handeln fortsatt är en viktig kanal framöver för bolaget.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.