Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Labbchefen som blev ölproffs

Nan Albertson är doktor i mikrobiologi. Och ölälskare. Efter mer än 20 år på Astra Zeneca har hon startat eget som konsult åt västsvenska småbryggerier. Hennes Beer Lab kan mäta både alkoholhalt och oönskade bakterier i ölen.

Hur fick du den här idén?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– I diskussioner med mina ölkompisar, flera av dem forskare på Astra Zeneca. Vi pratade om det som en god framtidsmöjlighet: ”Ett sånt labb skulle man starta om man fick kicken från Astra Zeneca!”. Nu fick jag den möjligheten och det är jag lycklig över.

Vilken är affärsidén?

– Att hjälpa småbryggerierna med den kvalitetskontroll som de större bryggerierna oftast kan göra själva. Många av de mindre har börjat som hembryggare och har ibland inte kunskap eller utrustning för att göra vissa kvalitetsanalyser.

Är det inte väldigt dyrt att starta ett laboratorium?

– Jo, men där fick jag världens chans till samarbete med Poppels i Jonsered, som har ett av de finaste och mest välutrustade labben av alla bryggerier i Västsverige. I deras lokaler finns nu större delen av Beer Lab, som jag startade i november 2017. Tack vare det behövde jag inte investera direkt i en massa utrustning. Fast nu har jag köpt en del, så jag kan vara mer mobil.

– Jag fick också Poppels kvalitetsansvariga, Erika Brockberg, som mentor. Jag har mycket labberfarenhet men saknar en del kunskap om bryggandet. Och Erika behövde någon att bolla labbfrågor med när hon satte upp labbet. Vi har haft ett fint samarbete och lärt av varandra.

Fick du extern hjälp att starta eget?

– Nej, jag körde i gång på egen hand. Jag fick stöd genom Trygghetsrådet, jag gick en starta egetkurs och kursledaren Hans Torell gav mig goda råd, men i övrigt har jag gjort allt själv. Det har varit både svårt och utvecklande. Jag byggde min webbsida själv och jag gör min bokföring med en gratisapp. Jag är verkligen DIY (”Do it yourself ”) i liten skala och lär mig hela tiden.

Hur många kunder har du?

– Nio stycken. Man kan väl säga att det puttrar på lite, sen får vi se om det verkligen betalar sig i slutänden.

Och hur stor är den tänkbara kundkretsen?

– Jag tror att det finns närmare 40 mikrobryggerier i Göteborg med omnejd. Men jag har inte gjort någon riktigt bra lansering ännu, förutom att jag finns på sociala medier. Tack vare uppdrag jag fått har ryktet spritt sig och jag har fått fler uppdrag. En sådan organisk tillväxt passar mig perfekt, för jag läser på halvtid till gymnasielärare i kemi också. Med lagom mycket jobb kan jag göra både och – och väga de två aktiviteterna mot varandra.

Vilka tester kan man göra hos dig?

– Jästens livskraft, pH-värde och alkoholhalt, till exempel. Men också syrehalten, som är mycket viktig. När man tappar öl i flaska eller burk ska man ha så låg syrehalt som möjligt. Annars finns det risk för oxidation som leder till felsmaker. Ju lägre syrehalt, desto längre blir hylltiden. Syrehalten kan man bara mäta med ganska dyr utrustning som de flesta mindre bryggerier inte har råd med, men om jag är på plats och mäter syrehalten under tappningen kan bryggeriet justera sin process för att minska den här risken.

Om man misstänker att ölen man köpt är för svag, kan man skicka in ett prov till dig då?

– Jadå. Det kanske inte är sådana uppdrag jag förväntar mig, men jag tycker att man alltid ska säga till bryggeriet om man fått en öl med felsmak eller fel alkoholhalt, så att de kan se över sina processer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.