Labbchefen som blev ölproffs

Nan Albertson är doktor i mikrobiologi. Och ölälskare. Efter mer än 20 år på Astra Zeneca har hon startat eget som konsult åt västsvenska småbryggerier. Hennes Beer Lab kan mäta både alkoholhalt och oönskade bakterier i ölen.

ANNONS
|

Hur fick du den här idén?

– I diskussioner med mina ölkompisar,flera av dem forskare på AstraZeneca. Vi pratade om det som engod framtidsmöjlighet: ”Ett såntlabb skulle man starta om man fickkicken från Astra Zeneca!”. Nu fickjag den möjligheten och det är jaglycklig över.

Vilken är affärsidén?

– Att hjälpa småbryggerierna medden kvalitetskontroll som de störrebryggerierna oftast kan göra själva.Många av de mindre har börjat somhembryggare och har ibland intekunskap eller utrustning för att göravissa kvalitetsanalyser.

Är det inte väldigt dyrt att startaett laboratorium?

– Jo, men där fick jag världenschans till samarbete med Poppels iJonsered, som har ett av de finasteoch mest välutrustade labben av allabryggerier i Västsverige. I deras lokalerfinns nu större delen av BeerLab, som jag startade i november2017. Tack vare det behövde jag inteinvestera direkt i en massa utrustning.Fast nu har jag köpt en del, såjag kan vara mer mobil.

ANNONS

– Jag fick också Poppels kvalitetsansvariga,Erika Brockberg, sommentor. Jag har mycket labberfarenhetmen saknar en del kunskapom bryggandet. Och Erikabehövde någon att bolla labbfrågormed när hon satte upp labbet. Vi harhaft ett fint samarbete och lärt avvarandra.

Fick du extern hjälp att startaeget?

– Nej, jag körde i gång på egenhand. Jag fick stöd genom Trygghetsrådet,jag gick en starta egetkursoch kursledaren Hans Torellgav mig goda råd, men i övrigt harjag gjort allt själv. Det har varit bådesvårt och utvecklande. Jag byggdemin webbsida själv och jag gör minbokföring med en gratisapp. Jag ärverkligen DIY (”Do it yourself ”) iliten skala och lär mig hela tiden.

Hur många kunder har du?

– Nio stycken. Man kan väl sägaatt det puttrar på lite, sen får vi seom det verkligen betalar sig i slutänden.

Och hur stor är den tänkbarakundkretsen?

– Jag tror att det finns närmare 40mikrobryggerier i Göteborg medomnejd. Men jag har inte gjort någonriktigt bra lansering ännu, förutomatt jag finns på sociala medier.Tack vare uppdrag jag fått harryktet spritt sig och jag har fått fleruppdrag. En sådan organisk tillväxtpassar mig perfekt, för jag läser påhalvtid till gymnasielärare i kemiockså. Med lagom mycket jobb kanjag göra både och – och väga de tvåaktiviteterna mot varandra.

ANNONS

Vilka tester kan man göra hosdig?

– Jästens livskraft, pH-värde ochalkoholhalt, till exempel. Men ocksåsyrehalten, som är mycket viktig.När man tappar öl i flaska eller burkska man ha så låg syrehalt som möjligt.Annars finns det risk för oxidationsom leder till felsmaker. Ju lägresyrehalt, desto längre blir hylltiden.Syrehalten kan man bara mäta medganska dyr utrustning som de flestamindre bryggerier inte har råd med,men om jag är på plats och mätersyrehalten under tappningen kanbryggeriet justera sin process föratt minska den här risken.

Om man misstänker att ölenman köpt är för svag, kan manskicka in ett prov till dig då?

– Jadå. Det kanske inte är sådanauppdrag jag förväntar mig, men jagtycker att man alltid ska säga tillbryggeriet om man fått en öl medfelsmak eller fel alkoholhalt, så attde kan se över sina processer

Fakta: Nan Albertson

■■ Ålder: 57 år.

■■ Bor: Majorna, Göteborg.

■■ Familj: två döttrar.

■■ Född: Syracuse, New York.

■■ Uppvuxen: Gainesville ochKey West, Florida.

■■ Intressen: stickning (artivism)och film (”jobbar extra på Göteborgsfinaste biograf Bio Roy”).

■■ Utbildning: doktor i mikrobiologi,Göteborgs universitet.

■■ Forskning: om hur mikroorganismeranpassar sig på molekylärnivå till näringsfattigaförhållanden. På Astra Zenecaarbetade Nan Albertson mestmed automatiserade metoderför att hitta nya läkemedel.

Tre tips:”Öl kan vara så väldigt olika,från sura, fruktiga i smaken tillmilda, vita veteöl. Numera finnsdet massor både i matbutikernaoch på Systemet, för den somvill prova nåt annat än ’vanligt’öl”, säger Nan Albertson. Hennestre tips inför sommaren:

1. Picnic Sour från Brekeriet(2,2 %).

2. Rhubarb Rush från WestCoast Beersmiths (3,4 %).

3. Dugges Mango MangoMango (4,5 %).

ANNONS