Lönsamma skulder

ANNONS
|

Inkassobolagen har en lönsamhet som de flesta företagare knappt vågar drömma om. GP:s granskning visar att var tredje krona som rullar in till något av de tio största inkassobolagen är ren vinst. I snitt.

Några bolag är ännu effektivare vinstmaskiner. Det gäller till exempel Sveriges dominerande inkassobolag Lindorff som i sitt senaste bokslut bokförde intäkter på 665 miljoner i den svenska verksamheten. Vinsten uppgick till 391 miljoner. Det betyder att för varje hundralapp som flyter in till inkassojätten gör bolaget en vinst på 59 kronor sedan omkostnaderna är betalda.

I stort sett hela vinsten – 390 miljoner – skickades vidare till Lindorffs aktieägare via koncernens moderbolag Lindorff First Holding. Aktieägare är familjen Wallenbergs Investor och riskkapitalbolaget Altor via två fonder placerade i skatteparadiset Jersey.

ANNONS

Över en miljard

De tio största inkassobolagen gjorde i fjol en sammanlagd vinst som sprängde miljardvallen. Medan många företag och privatpersoner brottades med obetalda räkningar efter finanskrisen blev 2009 ett gyllene år för inkassobolagens aktieägare. De tio största delade ut över 900 miljoner till aktieägarna.

Börsnoterade Intrum Justitias aktieägare kunde inkassera 299 miljoner i utdelning. Bland dem som delat ut pengar till aktieägarna finns också Teliasoneras eget inkassobolag Sergel Kredittjänster. Bolaget sysslar med att driva in bland annat obetalda teleräkningar åt moderbolaget. Den lönsamma verksamheten gjorde att Sergel Kredittjänster kunde dela ut 87 miljoner till ägarna i fjol.

Bästa året

Finanskrisen bidrog till att 2009 blev det bästa året i historien för flera inkassojättar. Antalet betalningsförelägganden hos kronofogden, där indrivningen sker när inkassoföretagen inte får betalt, nådde upp i rekordnivån 1,2 miljoner.

Kravhanteringen ger klirr i kassan för inkassoföretagen – ju fler ärenden hos kronofogden desto högre intäkter för bolagen. När ärendet går vidare till kronofogden brukar inkassobolagen lägga på runt 800 kronor i inkassoavgift och andra avgifter.

ANNONS

Det skapar intäkter på hundratals miljoner för branschjättarna. Enbart Intrum Justitia lämnade i fjol in 222 000 ansökningar om betalningsföreläggande till kronofogden.

Inkassobolag som köpt gamla fordringar kan också tjäna pengar på dröjsmålsräntor.

Samtidigt slipper de en stor del av kostnaden för att driva in pengarna.

– Inkassobolagen skickar ärendena till kronofogden och det är i stort sett kostnadsfritt, säger Bjarne Jensen, jurist hos föreningen Insolvens.

Skattebetalarna står för räkningen

Det betyder att det är skattebetalarna som betalar inkassobolagens indrivningskostnader, enligt Bjarne Jensen.

– Det är oerhört lönsamt och det är säkrare än aktier. Som garant står kronofogden – och de släpper aldrig taget.

Kronofogden har rätt att driva in pengarna med drastiska metoder som införsel på lönen eller utmätning om det skulle bli nödvändigt.

Inkassobolagen kan inrikta sig på att med jämna mellanrum skicka nya kravbrev till de skuldsatta. Så länge de gör det preskriberas inte skulderna.

Samtidigt har flera inkassobolag sin skattemässiga hemvist utanför Sverige. Som framgår av listan härintill gäller det fyra av de tio största.

Jättarna Lindorff och Intrum Justitia är komplicerade bolagsgrupper med verksamhet i en rad länder. De håller nere den svenska skatten bland annat genom att utnyttja förlustavdrag i den internationella verksamheten. Intrum Justitia betalade i fjol bara tre procent av vinsten i svensk skatt.

ANNONS

Miljardvinst för inkassobolagen

Senaste boksluten.

Tabell: GP

Konsumentskulder: tre år.

Skulder till staten: fem år.

Bankskulder: tio år.

Om nya kravbrev skickas ut – eller om man betalar på skulden – bryts preskriptionen.

Absolut preskription har föreslagits av bland andra kronofogden.

Inkassoavgift: 160 kronor.

Avgift för ansökan om betalningsföreläggande: 340 kronor.

Ombudsavgift: 300 kronor.

Referensränta = Riksbankens ränta + 8 procent.

ANNONS