Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Löneupproret fortsätter

Sjuksköterskornas löneuppror fortsätter – i Göteborg, Stockholm och minst sex städer till.

- Vi kommer att fortsätta tills vi kommer dit vi vill, säger Cie Rosenqvist i Göteborg.

24 000 i lön som ingångslön lyder kravet i det landsomfattande upproret. Förra onsdagen demonstrerade sjuksköterskor, blivande eller redan utbildade, runt om i landet, varav 150 i Göteborg.

- Vi vill ha upp ingångslönen och naturligtvis vill vi också att det ska finnas en löneutveckling som även gynnar dem som jobbat i 20 år och ligger runt snittlönen på 26 000, säger Cie Rosenqvist.

I veckan fick hon och hennes kamrater extra inspiration när initiativtagaren till upproret, Johan Persson från Stockholm, avslutade en föreläsningsturné i Göteborg. Han är numera anställd av Vårdförbundet, som stödjer men inte tagit initiativ till upproret.

- Att möta någon som berättar att precis det ni gör här det gör vi också 55 mil bort, det blir som ett kvitto på hur starka vi är. Vi fick också ett antal tips om hur du gör på en anställningsintervju, säger Cie Rosenqvist, som studerar till sjuksköterska.

Har ni någon dialog med Sahlgrenska?

- Nej, men vi har försökt.

Har sjuksköteskor på andra orter fått igenom kravet?

- I Stockholm har vi sett sjuksköterskor som fått sommarvikariat med löner på över 24 000, men jag har inget exakt antal. Där är bristen på sjuksköterskor än så länge mer uttalad än här.

Händer något annat framöver?

- Vi har mycket på gång och vi kommer att fortsätta tills vi kommer dit vi vill.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.