Lönen hos svenska skojätten: 2 500 kronor

Skoföretaget Kavat flyttade sin fabrik till Bosnien och fick biståndspengar från Sida för att implementera svenska värderingar och svensk arbetsetik i den nya fabriken. Men de anställda i Bosnien kan inte leva på sina löner och vågar inte säga ifrån av rädsla för repressalier, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

ANNONS
|

När det svenska skoföretaget Kavat för nio år sedan flyttade sin produktion från Kumla till Bosnien lovade bolaget införa svensk arbetsetik och svenska värderingar. Företaget fick nästan 700 000 kronor i biståndspengar från Sida för att leva upp till detta löfte.

Men nu kan Uppdrag granskning avslöja att grundlönen för en arbetare på Kavats bosniska fabrik ligger på cirka 2 500 kronor i månaden, före skatt. Med övertidstimmar kan en arbetare komma upp i en nettolön på 3 000 kronor i månaden.

Kavat försvarar lönenivån med att de anställda får en ersättning för en varm måltid om dagen, samt för bussresa till och från arbetet.

ANNONS

Källor uppger för Uppdrag granskning att de anställda inte kan leva på sina löner, samt att de inte vågar säga ifrån av rädsla för repressalier.

Enligt det bosniska facket textil, läder och gummi behöver en familj på fyra personer minst 12 000 kronor i månaden för att klara sig.

Vd: Lönen ”skitlåg” ur ett svenskt perspektiv

Kavat skriver i årsredovisningen för 2020 att bolaget är kollektivavtalsanslutet. Det gäller dock bara de anställda på huvudkontoret i Sverige, inte de 130 arbetarna i Bosnien, uppger Uppdrag granskning.

– Ingen företräder arbetarna. Man får bara göra som man blir tillsagd. Man får gilla läget och gör man inte det är dörren där, säger en anställd som vill vara anonym.

Kavats vd Magnus Ericson medger att lönenivån på 2 500 kronor är ”skitlåg” ur ett svenskt perspektiv.

– Är det så att vi har gjort fel då ska vi betala tillbaka pengar. Vi är Kavat, vi har skapat 130 jobb i Bosnien och vi är stolta för detta, säger Magnus Ericson.

Uppdrag granskning: 130 arbetstillfällen i Bosnien med människor som inte kan leva på sina löner?

– Det är din bild. Jag hoppas de kan leva på sina löner och vi ska utveckla en lönestruktur över tid för att kunna säkerställa den kompetensen och den personalen vi behöver för att göra världens bästa skor. Det är självklart, säger Magnus Ericson till Uppdrag granskning.

ANNONS

Kavat säger sig ta Uppdrag granskning uppgifter om de anställdas rädsla för hot och repressalier på stort allvar. Företaget vill också förbättra arbetet med fackliga frågor och arbetsmiljöarbete på fabriken.

Representanter för Kavat ska också, tillsammans med fackförbundet Unionen, under våren resa till Bosnien och säkerställa att arbetarna får löner som de kan leva på.

Sedan flytten till Bosnien har Kavats omsättning ökat från 34 miljoner kronor till 130 miljoner kronor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS