Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Statsminister Stefan Löfven (S) vid sitt besök i Iran 2017. Han togs emot av president Hassan Rohani vid en välkomstceremoni. Bild: Jenny Petersson/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) vid sitt besök i Iran 2017. Han togs emot av president Hassan Rohani vid en välkomstceremoni. Bild: Jenny Petersson/TT

Löfvens krav på Irans Rohani: Släpp Stena Impero

Statsminister Stefan Löfven pressade Irans president Hassan Rohani att släppa den beslagtagna svenskägda oljetankern Stena Impero vid ett möte i New York tidigare i veckan, enligt en källa vid svenska utrikesdepartementet.

Under ett möte med Irans president Hassan Rohani i New York i tisdags krävde statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde att den svenskägda tankern Stena Impero skulle släppas, uppger en källa vid utrikesdepartementet till TT.

Uppgiften om Löfvens krav följer på beskedet att fartyget nu har lämnat den iranska hamnstaden Bandar Abbas efter drygt 70 dagar.

"Fartyget har lämnat hamnen i Bandar Abbas och är på väg till Dubai för att besättningen ska kunna gå i land för medicinsk kontroll och debriefing", skriver Stena Bulks vd Erik Hånell i ett uttalande.

Tidigare under fredagen uppgav Stenachefen Erik Hånell för GP att läget känns "relativt positivt" och att perioden sedan det att iranska myndigheter beslagtog fartyget i juli har inneburit en extra portion av anspänningar för rederichefen.

– Under omständigheterna är det relativt positivt. Stena Impero har befunnit sig i Bandar Abbas i drygt 70 dagar nu – under den tiden har anspänningen minst sagt varit utöver det normala, säger han.

Vad har beslagtaget av tankern betytt för Stena Bulk ekonomiskt?

– Så här, det kostar 20 000 dollar per dag att driva ett fartyg, säger Erik Hånell.

Tidigare i veckan meddelade Irans utrikesdepartement att beslagtagandet av tankern hävts, men att en utredning om "några av dess överträdelser" fortsatte.

Enligt Iran befann sig oljetankern på iranskt vatten när den beslagtogs på grund av brott mot sjöfartslagar, men den uppgiften emotsägs av Stena Bulk och Storbritannien.

Stena Impero beslagtogs av Irans revolutionsgarde den 19 juli när fartyget färdades genom Hormuzsundet. Besättningen som är kvar ombord består av 16 personer från Ryssland, Lettland, Indien och Filippinerna.

Beslaget av Stena Impero har av många setts som en vedergällning för att den iranska tankern Grace 1 (nu omdöpt till Adrian Darya) beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare. Den iranska tankern, som misstänktes vara på väg att leverera olja till Syrien i strid mot EU:s sanktioner, släpptes i mitten av augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.