Långa köer till jobbtalangjakt

ANNONS
|

– Det här är det mest demokratiska sättet att rekrytera, alla har samma chans oavsett hur cv:t ser ut, säger Jonas Ivarsson som är marknadschef på Lager 157.

Företaget söker regelbundet folk via auditions, eller talangjakter, och när de inom kort ska öppna en ny butik i Kållered behöver 8 deltidstjänster som butikssäljare tillsättas. Dagens audition hålls på café Condeco i centrala Göteborg. Redan klockan 13 när dörrarna slogs upp ringlade kön lång utanför. En av de hoppfulla var Josefine Rosdahl, 21. Hon arbetar extra lite då och då, men från och med juli blir hon arbetslös.

– Jag såg en annons om att det var audition och tänkte att det kunde vara ett kul sätt att söka jobb. Här får man en chans att visa upp sig trots att man inte har ett välfyllt cv. Annars tjatar alla om erfarenhet, men är det tanken att man ska födas med det? säger hon.

ANNONS

Hon har tänkt lite extra på hur hon ser ut i dag, i och med att hon söker arbete i en klädbutik.

– Det är ett sätt att visa att man har ett stort modeintresse, det tror jag kan vara viktigt.

Kön består till cirka 90 procent av unga tjejer som också ser ut att ha lagt ner lite jobb på sin klädsel. Marknadschefen Jonas Ivarsson är dock noga med att poängtera att deras auditions inte är några skönhetstävlingar.

– Det handlar inte alls om det, utan om att ha rätt personlighet. Men det är klart att det är positivt om man är intresserad av mode, säger han.

När det till slut är Josefine Rosdahls tur att kallas fram till en intervjuare har hon cirka tre minuter på sig att göra ett gott intryck. Efteråt tycker hon att det känns som om det gick bra.

– Men det är klart att det är väldigt tuff konkurrens, det är hur många som helst här och bara åtta platser, säger hon.

Förutom dagens talangjakt har hon sökt en hel del jobb via internet och genom att skicka spontanansökningar till företag. Men hon är inte inskriven på arbetsförmedlingen.

ANNONS

– Jag har ingen riktig kunskap om vad de egentligen gör, och vet inte vad jag skulle få ut av det. Det känns lättare att träffa arbetsgivaren direkt.

Talangjakten håller på till klockan 18 i dag.

ANNONS