Energimarknadsinspektionen får in fler klagomål om långa anslutningstider från hushåll med nya solpaneler. Arkivbild.
Energimarknadsinspektionen får in fler klagomål om långa anslutningstider från hushåll med nya solpaneler. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Lång väntan på el från solceller

Allt fler hushåll sätter upp solpaneler och vill sälja sin överskottsel.
Men många riskerar en lång väntan på utbyggnaden av det lokala elnätet.

ANNONS
|

Ju fler hushåll som vill skaffa solpaneler, desto vanligare blir det att elnätsföretagen måste se över och förstärka nätet innan nya hushåll kan ansluta sig.

– Du kan bara skicka en viss mängd el genom en ledning, sedan börjar den bli för varm. Det blir en brödrost av alltihop, säger Göran Skoglund, pressansvarig hos Öresundskraft.

Hos flera av elnätsföretagen är det redan var tjugonde hushåll som får vänta på förstärkning av elnätet innan de nya solpanelerna kan kopplas in på nätet så att överskottselen kan säljas vidare. I enkätsvar till TT från de största elnätsföretagen varnar flera för att det här kommer att bli ett växande problem för nya solpanelsägare.

ANNONS

Max två år

Hur lång väntan blir beror på hur omfattande åtgärder som krävs. Elnätsföretagen är skyldiga att ansluta nya anläggningar inom skälig tid. Det får ta max två år, om det inte finns alldeles speciella skäl.

– Det kanske måste bytas en transformator ute i stolpen, fördelningsstationen kanske måste byggas om, vi måste dra nya kablar i marken. Plötsligt är det här en betydligt större operation än vad den lokala husägaren ser, säger Göran Skoglund.

Vid mer omfattande åtgärder kan det krävas bygglov eller tillstånd från länsstyrelsen. Då tar det ännu längre tid.

Förstärkning av elnätet kan i enklare fall ta tre till sex månader, men om det krävs omfattande åtgärder, till exempel utbyggnad av högspänningsledningar med tillhörande nätstationer, kan det ta upp till två år, svarar till exempel Eon, som har flest hushållskunder anslutna till sina elnät.

"Är koko"

Johan och Maria Haggård, som driver ett lanthotell på småländska höglandet, fick vänta mer än ett halvår på att få ansluta sina nya solpaneler till elnätet – och de får fortfarande inte sälja all el som produceras eftersom nätet inte räcker till.

– Sådana här flaskhalsar när folk vill sätta upp solceller på taken skulle ju inte finnas. Jag tycker att det är koko, säger Johan Haggård.

ANNONS

Hela den ekonomiska kalkylen vid anskaffning av solpaneler bygger på att överskottselen ska kunna säljas. Men hur lång väntan kan bli i det specifika fallet går inte att få veta förrän den installatör som anlitats av hushållet skickar in en föranmälan till elnätsbolaget.

Fler klagar

2021 fick Elmarknadsinspektionen in färre än 20 klagomål på långa anslutningstider från hushåll med nya solpaneler. 2022 kom det in 53 sådana klagomål och i år var antalet redan i mitten av februari uppe i 26. Därför kommer myndigheten i år att fokusera på anslutningstiderna.

– Intresset för solceller har ökat lavinartat och vi är väl inte helt nöjda med hur nätföretagen har hanterat det här, men på någon nivå får man ändå konstatera att om efterfrågan ökar väldigt kraftigt så får man räkna med att det tar lite längre tid. Lite tålamod är nog bra att ha, säger Jonas Grape, jurist på Elmarknadsinspektionen.

Fakta: Så svarar elnätsföretagen

Eon

Om ingen djupare analys krävs tar det sex till åtta veckor innan kunden får svar på föranmälan. Men 15–20 procent av fallen går vidare till djupare beräkningar och cirka 3–5 procent av alla behöver invänta nätförstärkning innan solcellsanläggningen kan driftsättas. Förstärkning av elnätet kan i enklare fall ta tre till sex månader. Men om det krävs omfattande åtgärder, till exempel utbyggnad av högspänningsledningar med tillhörande nätstationer, kan det ta upp till 24 månader. Det kan krävas bygglov och i vissa fall även tillstånd från länsstyrelsen.

Ellevio

Förra året tog bolaget emot 11 000 ansökningar, en ökning med 162 procent jämfört med 2021. Antalet aktiverade anläggningar 2022 var 7 000. I mindre än en halv procent av fallen krävdes förra året en utredning för att se om elnätet behövde förstärkas. I 99,5 procent av fallen får kunden svar på föranmälan inom två veckor. Förstärkning av elnätet tar i snitt åtta månader. Det som tar längst tid är att få bygglov och tillstånd från kommun och länsstyrelser.

Vattenfall

Bolaget får i dagsläget in 2 400 nya förfrågningar från privatkunder som vill skaffa solpaneler varje månad, en ökning med 50 procent jämfört med förra året. 6 procent av dem som gör en föranmälan får vänta på elnätsförstärkning. Andelen ökar ju fler som vill ansluta.

Ett normalt ärende handläggs på cirka åtta till tolv veckor. Mer komplexa ärenden som kräver förstärkningar av elnätet kan ta cirka sex månader. Ledtiderna förlängs på grund av leveranstider på material för viktiga komponenter och svårigheter att hitta elinstallatörer.

Göteborg energi

Det tar ungefär en vecka att få svar på föranmälan. I dagsläget är väntan på nätförstärkning inget problem för oss. Vid nybyggnation i ett helt exploateringsområde tas detta med från början i projekteringen. I befintliga områden har vi inte nått upp till denna gräns ännu.

Kraftringen

Föranmälan om solceller till villa hanteras inom en till två veckor. Förstärkning av elnätet krävs i ungefär 5–10 procent av fallen. Förstärkning av elnätet görs oftast på tre till nio månader, men det kan ta upp till två år och i extrema fall ännu längre tid.

Öresundskraft

Mellan 5 och 10 procent av hushållen som vill ansluta solcellsanläggning får vänta på en förstärkning av elnätet. Det går inte att ge ett specifikt svar på hur lång väntan kan bli eftersom olika faktorer påverkar.

Mälarenergi

I snitt tar det 14 dagar att få svar på föranmälan. Vi strävar efter att ge alla ett första svar inom 30 dagar. Hittills har cirka 2 procent av alla föranmälningar lett till nätförstärkning. Men vi ser att en större och större andel av föranmälningarna kommer att behöva nätförstärkning. Det tar oftast sex till tolv månader, men kan ta upp till två år.

Tekniska verken Linköping

Det tar max två veckor att få svar på en föranmälan. Omkring 5 procent får vänta på nätförstärkning. Det kan ta mellan tre och 18 månader.

Umeå energi

Det tar mellan två och fyra veckor innan kund och installatör får svar på föranmälan. I ungefär 1,2 procent av fallen behöver nätförstärkningar utföras. Tiden varierar beroende på de specifika förutsättningarna.

Källa: Enkätsvar från företagen, som här återges i komprimerad form.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS