Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mängder av inlämnade mynt oräknade – kontrollanter hinner inte med. Arkivbild.

Lång väntan efter insamlade mynt

Det var den sista juni som gamla 1-, 2- och 5-kronorsmynt blev ogiltiga som betalmedel, liksom äldre 100- och 500-kronorssedlar. Men de som lämnat in sina gamla mynt på banken kan få vänta länge innan pengarna kommer in på banken, skriver Dagens Nyheter.

Det beror nämligen på en flaskhals i systemet som ingen räknat med. De inlämnade mynten skickas till ett värdehanteringsföretag för att kontrolleras och växlas in. Personalen på de två företag som finns i Sverige räknas sedlar och mynt för fullt. Det gick inte att förutse att så stora mängder, av framför allt mynt, skulle komma in på samma gång.

- Vi jobbar på så fort vi kan, med extra personal och extra maskiner som vi har lånat in. Allt går på högvarv. Vi har börjat se att det kommer in litet mindre mynt än i början av sommaren, säger Maj-Britt Arhelm, marknads- och kommunikationschef vid Loomis, till tidningen.

Eftersom banker får fortsätta att lämna in mynt fram till den sista augusti fortsätter mynten att trilla in. Det finns därför ingen prognos för när det ska vara färdigräknat.