Det blir inget vaccin före 3 november, datumet för presidentvalet i USA, något sittande presidenten Donald Trump hoppats skulle hjälpa hans chanser till återval.
Det blir inget vaccin före 3 november, datumet för presidentvalet i USA, något sittande presidenten Donald Trump hoppats skulle hjälpa hans chanser till återval. Bild: Alex Brandon

Läkemedelsbolaget Pfizer: Inget vaccin innan presidentvalet

President Trump försäkrade att det kommer ett coronavaccin innan presidentvalet. Det ser inte ut att bli fallet – Pfizer förklarar att det kan komma ett vaccin först senare i november, rapporterar New York Times.

ANNONS
|

Den stora, amerikanska läkemedelsjätten Pfizer med vd:n Albert Bourla meddelade på fredagen att bolaget inte avsåg att söka att få ett vaccin mot covid-19 godkänt enligt reglerna för nödåtgärder förrän tredje veckan i november.

Därmed grusas Donald Trumps hopp om att kunna visa upp ett vaccin innan presidentvalet, rapporterar New York Times. Ett vaccin hade kunnat bättra på Trumps chanser till återval, där han i opinionsundersökningar ligger klart efter den demokratiske utmanaren, Joseph Biden.

LÄS MER:Trump och Biden duellerade i två olika tv-kanaler

LÄS MER:Nu börjar snabbgranskning av AstraZenecas vaccin

Vaccin möter inte kraven i tid

USA:s president har tidigare hävdat att det kommer ett vaccin innan 3 november, då valet hålls. Trump har, enligt New York Times, specifikt nämnt Pfizer vid namn när han sagt att det kommer ett vaccin och kallat vd:n för en ”fantastisk person”.

ANNONS

Redan innan beskedet från Pfizers vd har det för bedömare stått klart att Pfizer inte skulle klara av att möta kraven i tid från amerikanska läkemedelsverket FDA.

LÄS MER:Flest röster totalt innebär inte en presidentpost

LÄS MER:Topprepublikan: God chans att Biden vinner

Utlovar preliminära resultat

Däremot lovar Pfizer att det kommer att finnas preliminär statistik över om vaccinet fungerar eller ej redan i oktober, alltså för valet – vilket i sådana fall kan glädja den sittande presidenten.

I september skrev 60 hälso- och medicinexperter under ett öppet brev till Pfizer och dess vd och uppmanade bolaget att inte stressa fram ett vaccin på grund av politiska påtryckningar, och pekade på hälsorisker om inte vaccinet testats tillräckligt. Där svarade Pfizers vd sedan att man inte tänkte låta sig påverkas av politiska påtryckningar.

LÄS MER:Då ska Astra Zeneca ta betalt för sitt coronavaccin

LÄS MER:173 vaccinprojekt är med i jakten – men ska du våga hoppas?

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS