Bankernas bolånemarginaler pressas av högre finansieringskostnader, enligt Finansinspektionen, med chefsekonomen Henrik Braconier. Arkivbild.
Bankernas bolånemarginaler pressas av högre finansieringskostnader, enligt Finansinspektionen, med chefsekonomen Henrik Braconier. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Lägsta bolånemarginalerna på tio år

ANNONS
|

Boräntorna har höjts kraftigt under året, men bankernas marginaler på bolån fortsätter att minska, enligt beräkningar av marginalen under tredje kvartalet i år från Finansinspektionen (FI).

Just nu är marginalen på den lägsta nivån på omkring tio år.

"Vid kvartalets utgång var bruttomarginalen 0,92 procent, jämfört med 1,07 procent vid slutet av det andra kvartalet", skriver FI i ett pressmeddelande.

Enligt FI har finansieringskostnaderna för bankernas bolån – som bland annat avgörs av räntorna på bostadsobligationer och bankernas inlåning – ökat mer än vad räntorna på bolån har stigit under tredje kvartalet.

FI tillägger att effekterna av Riksbankens senaste höjning av styrräntan på 1 procentenhet gjordes i slutet av tredje kvartalet, vilket innebär att det inte fångas upp fullt ut i de beräkningar av räntor och finansieringskostnader som gjorts.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS