Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SKF går lite sämre än motsvarande period i fjol, i synnerhet märks en minskning på fordonssidan. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
SKF går lite sämre än motsvarande period i fjol, i synnerhet märks en minskning på fordonssidan. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Lägre resultat för SKF – sjunker på börsen

Resultatet minskar för kullagerjätten från Göteborg och bolaget sjönk på Stockholmsbörsen. Samtidigt är marginalerna kvar på rätt stabila nivåer för SKF, visar delårsrapporten.
– Vi har haft ett kvartal med bra effekter av besparingar, säger vd:n Alrik Danielson

SKF presenterade sin rapport för tredje kvartalet på tisdagen. Och där framgår det att såväl försäljning som resultat sjunker. Försäljningen sjönk från 21 341 miljoner kronor tredje kvartalet i fjol till 21 039 tredje kvartalet i år. Vidare sjönk rörelseresultatet – från 2 597 miljoner kronor tredje kvartalet i år till 2 288 miljoner i år, en minskning med knappt 12 procent. Det var aningen lägre än analytikerna förväntat sig.

Det betyder att rörelsemarginalen – resultat i förhållande till omsättning – sjönk från 12,2 procent i fjol till 10,2 procent. Samtidigt kan man konstatera att marginalen ligger kvar på ett tvåsiffrigt belopp. Kassaflöde för verksamheten ökade från 1 626 miljoner kronor till 2 120 miljoner.

– Jag tycker det är ytterligare ett kvartal med stabil marginal och ett starkt kassaflöde, trots att vi sett en treprocentig nedgång i volymerna i försäljningen. Vi har också en underliggande marginal på elva procent, säger SKF:s vd Alrik Danielson.

Flyttar produktion

Anledningen till att den verkliga marginalen var lägre hade att göra med ökade kostnader för omstrukturering och nedskrivningar. En momsavräkning påverkade i stället marginalen positivt.

– Omstruktureringen handlar om att vi flyttar fabriker för att bli mer konkurrenskraftiga. Vi flyttar produktion dit efterfrågan finns, vilket delvis blir Asien. Men vi uppgraderar även produktionen i Europa, inte minst här i Göteborg.

Ser man till olika affärsområden är det fordonsverksamheten som utvecklas svagast, med en negativ organisk tillväxt på sju procent och en rörelsemarginal på 1,1 procent. Här märks konjunkturdippen i fordonsbranschen, där Nordamerika, Asien och Europa går sämre – medan Latinamerika går bättre. I Europa är det lastbilsmarknaden som upplever en tydlig nedgång, medan det i Asien och Nordamerika är en tydlig nedgång på både bil- och lastbilsmarknaden. I Latinamerika är det bilmarknaden som upplever ett lyft.

Industrin levererar

– Men jag tycker att vi långsiktigt har tagit flera bra affärer för framtiden. Det som skett nu i några kvartal är att det varit lägre efterfrågan på bilar. Men vi har parerat nedgången på ett ett bra sätt med minskade kostnader.

Industriverksamheten – som omsättningsmässigt är betydligt större än fordonsverksamheten – visar däremot en stark rörelsemarginal på 14,7 procent.

I ett framåtblickande uttalande tror den göteborgska kullagerjätten att fjärde kvartalet kommer att innebära en avmattning: efterfrågan på SKF:s produkter och tjänster väntas bli lägre – i synnerhet gäller detta fordonsverksamheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.