SKF
SKF Bild: Erik Svensson

Lägre resultat för SKF – Corona stänger fabriker

SKF gjorde en vinst före skatt på 1 722 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2019, vilket gladde marknaden. Men Coronaviruset stänger ner kinesiska SKF-fabriker en vecka extra.

ANNONS
|

Omsättningen blev 21,2 miljarder kronor mot 21,1 miljarder kronor för motsvarande period 2019.

SKF redovisar en vinst före skatt på 1 722 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2 636 miljoner kronor motsvarande period 2018, vilket klådde analytikernas förväntningar och aktien tog ett skutt med över fem procent efter att rapporten presenterats.

Den något märkliga ekvationen som kan förklaras av det så kallade underliggande resultatet. I fjol avyttrade SKF ett bolag och gjorde reavinst på det. Om man räknar bort den affären så blev resultatet 2 182 miljoner kronor för för kvartalet.

– Om man tar bort avyttringen så har SKF lyckats upprepa förra årets resultat, trots en svagare marknad och lägre volymer, säger Alrik Danielson, vd:n och koncernchef för SKF.

ANNONS

Skälet att SKF lyckades upprätthålla resultatet berodde på konsekvent fokus på kostnadsminskningar, och fortsatta investeringar i fabriker och forskning och utveckling.

Rörelsemarginalen sjönk till 9 procent för fjärde kvartalet 2019, mot 13,7 procent för motsvarande period i fjol.

LÄS MER:Viruschocken slår hårt mot kinesisk ekonomi

Under första kvartalet 2020 förväntar sig SKF volymer som jämfört med första kvartalet 2019 är lägre för koncernen, något lägre för industriverksamheten och lägre för fordonsverksamheten.

– Vi har kunnat se att Norden gått bra i fjärde kvartalet, Europa gick hyfsat och Asien och Kina har gått väldigt bra. Även om vi ser att första kvartalet är något svagare jämfört med förra året fortsätter vi att jobba på med våra kostnader och effektiviseringar, säger Alrik Danielson.

Coronaviruset stänger fabriker längre

Även om Asien och Kina uppvisat bra fart har Coronaepidemin har ställt till problem för en rad globala verkstadsföretag i Kina, så ock SKF som nu beräknar att öppna fabrikerna i Kina den 10 februari, i linje med regeringens direktiv. Det är en vecka senare än beräknat. Den förlängda nedstängningen gäller också båda Volvoföretagens kinesiska fabriker.

Men SKF har redan nu fått klartecken att öppna sitt centrallager i Shanghai och har som ambition att jobba ikapp den förlorade arbetstiden. SKF har totalt 6 200 anställda som arbetar i elva fabriker i Kina.

ANNONS

– Vi har arbetat snabbt och proaktivt. Och vi har kontakt och hjälpt alla våra anställda och även leverantörer. Personalen har skött detta väldigt väl, och peppar, peppar ta i trä – hittills är ingen SKF:are smittad, säger Alrik Danielson.

Han poängterar också att Kina är som marknad har gått bra för SKF under fjärde kvartalet, med stark efterfrågan.

– Vår guidning framgent, om lägre efterfrågan i första kvartalet, har tagit höjd för effekten av Coronaviruset, det vill säga den osäkerhet som viruset skapar är inbakat i framtidsutsikterna, säger han.

Styrelsen föreslår en utdelning på 6, 25 kronor per aktie, en höjning med 25 öre jämfört med utdelningen i fjol.

Flytt av huvudkontor och ny stadsdel

Rent produktionsmässigt kommer nya innovationer att presenteras under året som även kommer att påverka den svenska produktionen, med sensorer både inne i rullarna och fiberoptik som mäter lasterna.

LÄS MER:SKF får grönt ljus för nytt huvudkontor

Men det som göteborgarna kanske mest kommer att märka av utåt är att SKF flyttar sitt huvudkontor till det ombyggda centrallagret på andra sidan ån.

Och i stora delar av det gamla SKF-området närmast spårvägen planeras det att byggas en helt nu stadsdel.

– Det kommer att bli ett fantastiskt bostadsområde nära centrum, som vi kommer att vara med och utveckla tillsammans med Stena Fastigheter, säger Alrik Danielson.

ANNONS

Läs mer: Stena Fastigheter ska bygga bostäder i SKF:s gamla fabriksområde i Gamlestaden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS