Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Toalettpapper tillverkas av långfibrig sulfatmassa vars pris är mindre känslig för marknadsförändringar än kortfibrig massa. Arkivbild.

Lägre massapris kan ge billigt toapapper

Efter rekorduppgången har nu priset på pappersmassa slagit i taket. Efterfrågan i Kina minskar vilket på sikt väntas leda till billigare toalettpapper i Sverige.

Ett ton långfibrig sulfatmassa kostar i dag cirka 1 230 dollar per ton. Det är den typ av fiber som används till kartong och är mest känslig för marknadsförändringar. Även priset på kortfibrig pappersmassa som används till exempelvis toalettpapper har sjunkit, men inte lika mycket.

- Under hela 2017 och 2018 har priserna stigit stadigt. De har fallit under november och december men ligger fortfarande mycket högt, säger Oskar Lindström, skogsanalytiker på Danske Bank.

Den höga prisnivån har lett till dyrare konsumentpriser.

Färre rullar

- Den främsta konsekvensen är att toalettpappret blivit dyrare, säger Lindström men tillägger att detta inte nödvändigtvis är något som gemene man märker, då tillverkarna ofta förändrar förpackningarna så att priset förblir oförändrat medan antalet rullar eller mängden papper minskas.

Även hygienartiklar som blöjor och sanitetsbindor påverkas av priset på pappersmassa, om än i mindre grad eftersom den nya generationen produkter innehåller relativt liten andel pappersmassa.

- I blöjor och bindor ingår en viss typ av pappersmassa som kallas fluffmassa. Men jag skulle säga att oljepriset har större påverkan.

Dyrare pappersmassa kan även delvis kopplas till högre matpriser då mycket av maten vi köper ligger förpackad i kartonger. När kartongtillverkarna får betala mer för pappersmassan leder det till högre konsumentpriser.

Kostnadsökningar

Att priset på pappersmassa nu faller beror framför allt på minskad efterfrågan i Kina.

- Har du en oro över handelskrig tenderar det att lagras mer på alla nivåer i värdekedjan. När oron lättar vill man sälja av de här lagren. I Kina köpte man väldigt mycket massa efter sommaren och i oktober kände man av att efterfrågan inte var lika stor och då började man sälja av lagren, säger Lindström.

Trots att listpriset på pappersmassa alltså sjunker lär det dröja innan konsumenterna märker det. Till exempel har sanitetsjätten Essity haft stora kostnadsökningar under 2018 och är i färd med att öka priserna för att komma i fatt.