Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet extratjänster har fortsatt öka i år. Det är en viktig förklaring till att arbetslöshet bland utrikes födda går ner, enligt AF. Arkivbild.

Lägre arbetslöshet i januari

Arbetslösheten ligger på rekordlåga nivåer bland inrikes födda och en nedgång syns även bland utrikes födda. En viktig faktor för den senare gruppen är extratjänsterna, enligt Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Arbetslösheten fortsätter ner. I januari var 7,4 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det kan jämföras med 7,8 procent motsvarande månad i fjol.

- Det är en urstark arbetsmarknad och efterfrågan på arbetskraft är bred, säger Annika Sundén.

Bland inrikes födda var arbetslösheten 4,0 procent i januari, en nedgång från 4,3 procent. Bland utrikes födda låg arbetslösheten på 21 procent, vilket innebär en nedgång med 1,2 procentenheter på ett år.

Även om skillnaderna mot inrikes födda är fortsatt stora syns en nedgång i arbetslöshet bland utrikes födda, där extratjänsterna varit en viktig faktor, konstaterar Annika Sundén.

- 70 procent av extratjänsterna har gått till utrikes födda och hälften har gått till kvinnor.

Programmet för så kallade extratjänster till långtidsarbetslösa och nyanlända hade en trög start men ökade förra året, framför allt under hösten, till 12 000 tjänster i februari. Regeringen siktar på 20 000 extratjänster till 2020.