Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cheerios är ett av General Mills varumärken som riskerar att bli upp till 20 procent dyrare nästa år, rapporterar CNN. Bild: Danny Johnston
Cheerios är ett av General Mills varumärken som riskerar att bli upp till 20 procent dyrare nästa år, rapporterar CNN. Bild: Danny Johnston

Läckta dokument pekar på rejäla prishöjningar på frukost

Kunder ser ut att få betala rejält mycket mer för en rad olika frukostprodukter nästa år. CNN har fått läsa brev om prishöjningar på upp till 20 procent som amerikanska livsmedelsjätten General Mills skickat till återförsäljare.

Det är i mitten av januari som General Mills förväntas höja priser på flera hundra olika livsmedel. Företaget ligger bakom populära flingorna Wheaties och Cheerios liksom youghurtsorter som Yoplait och varumärken som Betty Crocker.

Enligt ett brev som CNN tagit del av kan alltså vissa varor öka med upp till 20 procent. Brevet ska ha gått ut till General Mills återförsäljare och om prishöjningarna blir verklighet kommer detta sannolikt också märkas i slutkonsumenternas plånböcker.

LÄS MER: Klor-kris i USA kan drabba Sveriges poolägare

Flera som ska höja priser nästa år

General Mills är inte ensamma om att avisera prishöjningar i början på nästa år, skriver CNN. Andra exempel är storföretag som Kraft Heinz och Procter & Gamble. Livsmedelspriser i USA har ökat kraftigt under pandemin och är i dagsläget över fem procent högre jämfört med för ett år sedan visar ny statistik.

Har kostat mer under pandemin

Livsmedelsbranschen har fått ökade kostnader för råvaror, arbetskraft och transport under pandemin. Dessa kostnader ska ha ökat ytterligare under de senaste månaderna, något som flera företag försökt kompensera för genom prisökningar på produkterna.

I brevet ska General Mills angett ökade kostnader för material och arbetskraft som skäl för prishöjningarna.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.