Löfven: Historisk överenskommelse

På en presskonferens kallar Stefan Löfven parternas överenskommelse om las ”historisk”. Regeringen kommer nu gå vidare med att lagstiftning på området.

ANNONS
|

På pressträffen kallar Stefan Löfven parternas överenskommelse historisk.

– Det är ett styrkebesked för den svenska modellen, säger Stefan Löfven (S) om överenskommelsen som han beskriver som ett huvudavtal och jämför med Saltsjöbadsavtalet från 1938.

Enligt Stefan Löfven har arbetsgivare och fackförbundet med överenskommelsen uppnått en balans, i och med att parterna gjort upp.

Nu har parterna nått en överenskommelse och då är det upp till oss att respektera den, säger han.

Löfven tillägger att han välkomnar andra fackförbund att ansluta sig.

Eva Nordmark säger att regeringen nu kommer gå vidare ihop med Centerpartiet och Liberalerna, och att ändringarna kommer ske under denna mandatperiod.

ANNONS

LÄS MER:Kritiska LO-fack ser splittring

Regeringens besked kommer efter att LO-förbunden Kommunal och IF Metall anslutit sig till PTK:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse om förändringar om Las.

Tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv slöt en uppgörelse för en dryg månad sedan. Då valde LO att säga nej, men under tiden har det framför allt från IF Metall funnits signaler om att man ändå ville haka på överenskommelsen.

LÄS MER:LO-fack hoppar på las-uppgörelse

För IF Metall har möjlighet till kompetensutveckling för medlemmar varit avgörande för att man nu anslutit sig.

Man får inte tillräckligt med kompetensutveckling, vilket innebär att när det kommer så kallade tekniksprång och man ska göra nya saker har man väldigt svårt att hänga med och då hjälper inga turordningsregler i världen, sa Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall till TT på fredagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS