Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mobilappen Swish gör det enkelt att föra över pengar mellan privatpersoner. På sociala medier finns flera Swish-grupper där människor andra om ekonomisk hjälp. Arkivbild.

Kylen var tom – okända fyllde på direkt

Hundratals människor vänder sig varje vecka till främlingar på nätet för att be om ekonomisk hjälp. Emilia Bernera Lindqvist är en av dem som fick hjälp när en oväntad utgift dök upp.

När Emilia Bernera Lindqvist vände sig till en av välgörenhetsgrupperna var hon desperat. Inbetalningen från Försäkringskassan strulade och kyl och skafferi ekade tomt. Då fick hon hjälp av en vän som skrev ett inlägg i en av Facebooks många Swish-grupper.

- Jag trodde att jag skulle klara mig hela månaden. Sen kom en räkning jag inte hade räknat med. I slutet av månaden hade jag inte tillräckligt med mat. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen, säger hon.

Det tog inte ens en timme innan fyra personer från gruppen skickat totalt 700 kronor.

- Jag blev väldigt chockad. Jag trodde inte att folk skulle tro på mig, säger Emilia Bernera Lindqvist.

Många som ber om hjälp i grupperna är i en samma situation som Emilia Bernera Lindqvist. Hon tror att en anledning till att så många vädjar om hjälp på nätet är att de inte vill erkänna att ekonomin inte gått ihop för någon i närheten.

- Man ska klara sig på egen hand. Klarar du inte en månad är du helt dum i huvudet. Därför tror jag att många tycker det är enklare att be om hjälp på nätet där du slipper ha direkt kontakt med någon, säger hon.