Kvinnor får svårt att klara ekonomin vid separation. Arkivbild.
Kvinnor får svårt att klara ekonomin vid separation. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Kvinnors lägre inkomst hinder för skilsmässa

Kvinnor som vill lämna sina män har svårare att klara en separation ekonomiskt än männen de skiljer sig från. Kvinnors låga inkomster är ett hinder för självständighet, visar en färsk rapport från Swedbank.

ANNONS

Kvinnor tjänar i genomsnitt bara 84 procent av den genomsnittlige mannens inkomster, enligt Swedbanks beräkningar. Det gör att kvinnor i dåliga relationer får svårt att lämna, konstaterar Madelén Falkenhäll, privatekonom på Swedbank.

Enligt deras beräkningar ökar kvinnors inkomster mycket sakta, det kommer med den takt som råder nu att dröja ända till 2046 innan löneskillnaderna är utjämnade.

Nu, då allt blir dyrare och även boräntor och bränslepriser stiger, kan det bli ännu svårare för kvinnor, eftersom utrymmet krymper då inflationen stiger så snabbt.

– Många hindras att göra livsval, säger Madelén Falkenhäll.

Far inte låna

Kvinnor som trots sämre ekonomi ändå lämnar sin man får svårt att hitta bostad. Inkomsterna räcker inte till för att få lån i bank för att köpa.

ANNONS

– De får ta det de har råd med, säger hon.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, undersökte i januari i år hur kvinnor respektive män klarar att kunna köpa en trea i landets 25 största kommuner. Det visade sig att genomsnittskvinnan inte kan köpa sin lägenhet i någon av kommunerna. Männen med genomsnittslön kunde köpa i sju av de 25 kommunerna.

Allt handlar om de låga lönerna, konstaterar både Falkenhäll och Wörmann. Bankerna kräver en viss inkomst för att kunna låna ut pengar till boende, och där räcker inte genomsnittskvinnans lön till.

Kvinnor jobbar i högre utsträckning deltid, och kvinnor tar också större del av föräldrapenning och vab, enligt Swedbank

– Vi ser att kvinnors arbetstid ökar, säger Madelén Falkenhäll.

Men många kvinnor, och bland dem anställda i stora yrkesgrupper som undersköterskor, hemtjänstpersonal och butiksanställda, kan inte välja själva om de vill jobba hel- eller deltid. Det erbjuds inte heltidstjänster, eftersom arbetsgivarna vill ha deltidare. Deltidsarbetet påverkar kvinnors ekonomi, ekonomiska självständighet och på sikt också pensionen, konstaterar Madelén Falkenhäll.

– Det är viktigt för alla att förstå att heltidsarbete är viktigt, säger hon.

Kvinnor sparar

Kvinnor sparar pengar i ungefär samma utsträckning som männen. Men enligt Swedbank har kvinnor mindre sparkapital än män, och sparar oftare sina pengar på vanliga sparkonton.

ANNONS

Hon tycker att alla behöver se över sin ekonomi och sin trygghet med jämna mellanrum. Särskilt nu, när allt blir dyrt.

– Om man lever tillsammans så behöver man se över hur utgifterna fördelas, så att den som tjänar mer också betalar mer, säger Madelén Falkenhäll.

Fakta: Kvinnors ekonomi

Snittlönen för kvinnor låg 2020 på 311 600 kronor, mot männens 373 100 kronor.

Det innebär att kvinnors lön i genomsnitt är 84 procent av genomsnittsmännens.

Kvinnor arbetar allt fler timmar. 2006 var den genomsnittliga arbetstiden 34,9 timmar per vecka, 2021 var den 37,3 timmar per vecka. För män var arbetstiden 2006 39,9 timmar i veckan, och 2021 40,4 timmar 2021.

Kvinnors pension är i genomsnitt 171 400 kronor per år (2020), mot männen 236 000 kronor per år.

81 procent av kvinnorna sparar regelbundet, mot 75 procent av männen. Men kvinnor har mindre sparkapital. 19 procent av kvinnorna har över 500 000 kronor, mot 27 procent av männen.

Källa: Swedbank

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS