Kvinnliga chefer utsatta för trakasserier

Kampanjen #metoo har riktat fokus mot sexuella trakasserier i mediebranschen. Problemet berör även kvinnliga chefer i näringslivet.

ANNONS
|

Carina Lundberg Markow, som har ansvar för ägarfrågor på Folksam, vittnar om att kvinnliga chefer i näringslivet utsätts för sexuella trakasserier.

- Jag har erfarenhet från över 30 år som chef i näringslivet, så det är ofrånkomligt. Jag har själv inte blivit utsatt, jag vet inte om det är slumpen eller något annat. Men dels har jag hanterat några sådana ärenden själv som chef, dels har jag också hört ifrån många kvinnliga medarbetare, även på den allra högsta nivån i näringslivet, som upplever sig blivit utsatta. Nu pratar jag inte våldtäkter utan om ovälkomna inviter och språkbruk.

ANNONS

Ingen är förskonad

TT: Hur vanligt är det här inom näringslivet?

- Om man har väldigt osäkra arbetsförhållanden, där det inte finns någon direkt facklig organisation och där tonen vanligtvis redan är lite aggressiv, så är det en grogrund för att sådant här ska hända. Och det finns på alla nivåer, säger Carina Lundberg Markow.

Hon betonar att företagen har ett stort ansvar för att problemen lyfts.

- Det som är extremt viktigt är att man som företag har en plan för att hantera den här typen av problem när de dyker upp och vi vet att de dyker upp, ingen är förskonad utan det finns överallt.

Chefer har ansvar

Annika Elias, ordförande för fackförbundet Ledarna, berättar i sin blogg om att hon själv blivit utsatt för sexuella trakasserier och att hennes chef sopade problemet under mattan.

- Vi vill verkligen poängtera att det är chefers ansvar att hantera sådana här frågor och man får inte som chef blunda för det. Det är också viktigt att man som chef har förutsättningar att få syn på det som händer.

ANNONS

Även Annika Elias betonar att kvinnliga chefer är utsatta för trakasserier.

- Vi vet ju att det är så att kvinnor som är duktiga och kompetenta och gör karriär kan hamna i det att man blir misstänkliggjord och baktalad om hur man har tagit sig fram i sin karriär. Det är ju en del av här spelet runt sexuella trakasserier som inte handlar så mycket om sex utan mycket mer om makt.

Det har den senaste veckan stormat i mediebranschen där några företag startat utredningar om sexuella trakasserier eller övergrepp. Även kvinnor i IT-branschen har vittnat om problemen.

TT

ANNONS