Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kurs kan bli starten på eget företag

Petra Sandblom hoppar av sitt jobb inom flyget efter 20 år och blir företagare. Första steget på vägen är en starta eget kurs där deltagarna är testpiloter.

Om du tröttnat på att vara anställd, eller är utan jobb, eller helt enkelt har en bra idé kan lösningen vara att starta eget företag. Reglerna och valen är många, liksom fällor och ekonomiska risktaganden. Då kan en kurs bli första steget för att våga.

Den 16 januari körde en starta eget kurs i gång på Friskväderstorget i sprillans nya lokaler, i regi av Västra Hisingen och Business Region Göteborg. Kursen är ett pilotprojekt som ska ta steget in i framtiden.

Petra Sandblom är en av deltagarna. Hon håller på att bygga sin silversmedja i radhuskällaren i Kålltorp. Hennes företagsidé har funnits med ett tag.

- Jag har i hela mitt liv ritat och skissat, varit förtjust i formgivning och design.

Det i kombination med att familjen hade svårt att få ihop två olika skiftarbeten gjorde att Petra började tänka i nya banor efter att ha jobbat som flygkoordinator i 20 år.

- Jag hittade en tvåårig utbildning på Nääs hantverk och design, tyckte det var kul och hoppade på den.

Hon gör redan smycken i mindre skala som hon säljer till vänskapskretsen, arbetskamrater och på Haga marknad.

- Det går ganska bra och jag känner att det var något jag vill utveckla. Metall är ett spännande material. Jag vill även så småningom prova på konstsmide och att svetsa.

Tanken på att starta eget kom när utbildningen på Nääs var slut.

- Att efter två års utbildning gå tillbaka till jobbet vore att ta ett steg tillbaka när siktet är inställd framåt i en annan bransch.

Att driva eget tycker hon ska bli en utmaning, något som är lockande men samtidigt skrämmande.

- Jag har jobbat i team i så många år, varit teamledare och pushat andra och nu ska jag bara pusha mig själv och det är svårt.

En viktig del är marknadsföring, ett sätt kan vara genom nätverk och sociala medier.

- Jag har kontaktat andra hantverkare och jag tänker facebook, instagram och självklart blir det hemsida men jag är inte där än.

Hon är målinriktad och verkar ha koll på läget. Hon hoppas kursen ska ge nya kanaler, mycket push framåt och de sista förberedelserna innan hon tar det stora klivet, att anmäla sig till bolagsverket.

- Jag vill ha ganska mycket kunskap innan jag ger mig in i att starta eget. Detta är helt nytt och okänd mark. Men min formgivning tvivlar jag inte på, där är jag hemma och känner mig säker.

Julia Hult är projektledare för Starta Eget inom Företagsamma Västra Hisingen. Målet är att utveckla en ny typ av kurs, mer verklighetsförankrad och konkret än teoretisk och akademiskt. Den är mer digitalt interaktiv i nya medier, bland annat på Facebook.

Blir projektet lyckat ska modellen köras i hela Göteborgsregionen.

- Det ska inte vara som att sitta bakom en skolbänk utan mer med exempel på hur företag gjort tidigare. Deltagarna ska själva göra mycket av arbetet, som att ta fram vilka leverantörer som just deras företag behöver, säger Julia Hult.

Under projektperiod fram till 2014 är kursen gratis.

- Målet är att folk ska starta företag, det jag vill lägga till är att företagen även blir hållbara och lönsamma, säger Julia Hult.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.