Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor kunskapsbrist bland premiepensionssparare, enligt ny undersökning genomförd på uppdrag av pensionsbolaget Skandia. Arkivbild.

Kunskapsbrist bland premiepensionssparare

Två av tre säger sig sakna tillräcklig kunskap för att placera sitt premiepensionssparande för att få pengarna att växa, visar en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av pensionsbolaget Skandia.

Undersökningen visar att många väljer fond efter historisk avkastning, vilket enligt Skandia ses som ett svagt beslutsunderlag.

De som säger sig sakna kunskaper om premiepensionssparande anser att de främst skulle behöva mer kunskap om vad som avgör framtida avkastningar. De tillfrågade önskar även bättre förståelse kring vad som är en lämplig risknivå vid fondsparande.

Undersökningen visar att hållbarhet inte står högt i kurs när man väljer fond. Bara 12 procent av de tillfrågade anger hållbarhetsfrågan som avgörande vid val av fond.

I undersökningen genomfördes 1 010 slumpmässiga webbintervjuer i målgruppen 18–65 år som inte börjat ta ut sin pension. Deltagarfrekvensen var 57 procent.