Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia vid Stenhammars slott utanför Flen.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia vid Stenhammars slott utanför Flen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kungen får 40 miljoner kronor i coronastöd

Regeringen har beslutat att ge hovet 40 miljoner kronor i extra coronastöd efter att ha tappat över 75 miljoner kronor i turistintäkter, skriver Svensk Damtidning.

Coronaåret har inte bara varit en ekonomisk smäll för många vanliga, svenska löntagare. Även kungen och hovet har fått ett rejält inkomsttapp på grund av pandemin. Ett vanligt år drar kronan in cirka 105 miljoner kronor på olika turistintäkter, i år beräknas de minska med över två tredjedelar till 27 miljoner kronor.

– Vår verksamhet kan ju delas upp i två delar hovstaten och slottsstaten. Slottsstaten som tar hand om visningar av olika slotten och våra parker. Där ser vi en kraftig negativeffekt, eftersom besöksantalet minskar kraftigt, säger Jan Lindman, hovets ekonomichef till Svensk Damtidning.

LÄS MER: Ingen Nobelprisutdelning i Stockholm i år

LÄS MER: Kungahuset vill regera även i sociala medier

Det statliga anslaget till hovstaten uppgick 2019 till 71 miljoner kronor och ska täcka kungens kostnader för representation, resor och löner till hovstatens anställda. Slottsstaten och dess personal som förvaltar slott, parker inredning och konstsamlingar fick 69 miljoner kronor i statliga anslag 2019.

Staten stöttar med coronastöd

Nu rycker staten ut till undsättning. I höstbudgeten presenterade man ett extra anslag, ett slags coronastöd på 40 miljoner kronor till hovet.

”Spridningen av sjukdomen covid 19 har inneburit att intäkterna från visningar av de kungliga slotten har minskat. I syfte att mildra de ekonomiska konsekvenserna behövs ett stöd för uteblivna intäkter. Stödet bör i sin helhet fördelas till Kungliga slottsstaten”, skriver regeringen.

Efter extratilldelningen får nu kungen och slottsstaten får nu totalt 186,4 miljoner kronor för 2020.

På den nätbaserade politiska nyhetsportalens Altingets Facebooksida, skriver upprörda följare:

”Detta är ju fullkomligt galet. Hur kan man ösa skattepengar utan gränser till vår största bidragsfamilj? Det finns många småbarnsfamiljer som inte har råd att ge något extra till de små”, skriver en följare.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.