Kunderna söker sig till gårdsbutiker

ANNONS
|

- Bönderna vet vilka krav de har på sig, och sedan brister enskilda handlare i etiken och moralen. Sådant här får bara inte inträffa, säger Lars-Göran Pettersson, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Köttproducenterna är skakade av skandalen, berättar han, och mängder av upprörda bönder hör av sig till LRF.

- De är förbannade. Att vissa Icahandlare gör så här för sin egen vinning riskerar att undergräva det stora förtroende som finns för svenskt kött.

Förtroendet skadat

Samtidigt erkänner Pettersson att avslöjandet inte kom som en chock.

- Det har alltid funnits rykten om kötthanteringen i butikerna, det snackas i branschen. Men nu litar vi på att Ica rättar till det här. Vi är i en förtroendebransch där vi utgår från att alla led tar sitt ansvar, säger han.

ANNONS

Hur mycket förtroendet för svenskt kött har skadats och vilka långsiktiga konsekvenser detta kommer att leda till vill han inte svara på.

Det viktigaste, säger han, är att falskmärkningen stoppas.

- Vi kommer att möta den högsta ledningen för Ica nästa vecka. Då diskuterar vi det här och berättar hur upprörd branschen är.

Somliga kötthandlare gynnas

Samtidigt, berättar Lars-Göran Pettersson, gynnas somliga kötthandlare när larmet går.

- Det är ju en stark trend att kunderna vill ha direktkontakt med bönderna. Det som har hänt nu kan förstärka en sådan utveckling, helt klart.

GP talar med ett par kötthandlare som haft det hektiskt i veckan.

- Vi sålde väldigt mycket nötfärs i torsdags, berättar Susanne Dickson på Vikaryds Köttbod utanför Alingsås.

- Normalt en torsdag säljer vi 30 kilo, nu sålde vi nog 60 kilo. Men vi hade malt extra, vi misstänkte att det skulle bli en ökad efterfrågan, säger hon.

Efterfrågan har ökat

Köttboden, som de drivit sedan 1992, är öppen en dag i veckan. I förrgår var avslöjandet om Ica det stora samtalsämnet bland kunderna, och inte bara stammisar utan flera nya ansikten dök upp, berättar Susanne Dickson. Många talade om fördelarna med att handla direkt hos bonden.

ANNONS

- Alla de katastrofer som varit med galna ko-sjukan och fågelinfluensan har ökat efterfrågan på det som vi har här, säger Susanne Dickson. I gårdsbutiken har vi märkt en mycket kraftig försäljningsökning de senaste åren. Och nu i höst har det varit otroligt.

Varför vill fler handla lokalt?

- Jag tror att det handlar om tryggheten. Men sedan spelar nog klimatfrågan in. Det mesta sker lokalt, så det blir inga jättetransporter.

Försäljningstopp i veckan

Även Gun-Britt Andersson på Gödebergs Gårdsbutik i Lindome, där hon säljer nöt-, fläsk- och kalvkött, har märkt en topp i försäljningskurvan den gångna veckan.

- Det har varit mer kunder här. När det skrivs mycket och kommer sådana här larm om till exempel salmonella eller GMO då får vi mer att göra. Och det är ju väldigt kul att det blir så, säger hon.

Vad tänker du kring avslöjandet om Ica?

- Det är ju hemskt att det slarvas så där. Så ska det inte gå till.

ANNONS