Det har varit full rulle i skobutikerna under de tre första veckorna i december. Men årssiffrorna ser inte lika glädjande ut. Arkivbild.
Det har varit full rulle i skobutikerna under de tre första veckorna i december. Men årssiffrorna ser inte lika glädjande ut. Arkivbild.

Kunderna har skott sig ordentligt i december

ANNONS
|

Mellan den 1 och 20 december ökade försäljningen i de fysiska skobutikerna med 10 procent jämfört med samma period förra året, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

Ökningen beror enligt Svensk Handel Stil på att det drog in snö över Sverige under perioden.

- I samband med att den här kylan och snön kom fick skor en ökad försäljning. Men efter de här dagarna så har försäljningen gått tillbaka, så det var en engångseffekt. Och tittar man på hela december så kommer det nog inte att se lika ljust ut för skohandeln, säger Svensk Handels Stils branschordförande Mikael Sandström.

ANNONS

Ute bland klädbutikerna har det gått trögare. Där minskade försäljningen under samma period med 4,5 procent jämfört med 2016.

Men sett över hela året har ingen av branscherna skäl att jubla. När 2017 ska summeras väntas de fysiska sko- och klädbutikerna ha backat med 2,5 respektive 2,4 procent jämfört med 2016.

- Vi har ju sett en tendens på både kläder och skor under hela året att det har backat, säger Sandström.

Han ser två anledningar till nedgången:

- Det ena är naturligtvis att internethandeln håller på att successivt ta en marknadsandel och framför allt skulle jag vilja påstå är det är de utländska sajterna som tar marknadsandelar. Vi ser inte riktigt samma utveckling för våra stora företags försäljning, de verkar inte ta igen sin förlorade omsättning i e-handeln.

Den andra förklaringen är att kläder och skor fått ökad konkurrens av elektroniska prylar, restaurangbesök och resor.

ANNONS

- Det finns andra saker som kanske, åtminstone för ögonblicket, har tagit en större plats än kläder som statusmarkör. Den senaste Iphonen är kanske häftigare än den senaste jackan.

TT

Fakta: Stilindex

Mätningen visar att försäljningen av kläder har minskat med 4,5 procent och att försäljningen av skor har ökat med 10 procent mellan den 1 och 20 december, jämfört med samma period föregående år.

Siffrorna avser försäljningsutvecklingen i jämförbara fysiska butiker och i löpande priser.

Prognosen för helåret 2017 är att försäljningen av kläder minskar med 2,4 procent och att skoförsäljningen går ner med 2,5 procent.

Källa: Svensk Handel Stil

ANNONS